Statistik efter Grand Prix (...)

1 formel | Statistik efter Ungerns F1 Grand Prix

Som efter varje F1 Grand Prix är det dags att komma ikapp med den mest iögonfallande statistiken, brutna rekord, enastående streak som fortfarande är på topp eller som lämnades döda förra helgen…

Titlar

George Russell tog sin karriärs första pole position i Formel 1. Efter Sergio Pérez i Jeddah och Carlos Sainz i Silverstone är han den tredje föraren som tar sin första pole position den här säsongen.

Det blev den 105:e pole positionen i F1-historien, och den åttonde pole positionen Mercedes har uppnått i Ungern sedan 2010.

Sainz slog Charles Leclerc för tredje gången i år i 13 lopp på lördagen. Monegaskerna har förlorat första raden bara för tredje gången den här säsongen.

Bakom Ferrari-paret satte Lando Norris den fjärde snabbaste tiden, vilket inte är säsongens bästa klassificering, eftersom han var trea i Imola.

Men det var Imola Sprint, och han slutade femma och startade därmed loppet på tredje raden. Å andra sidan kvitterade han sin bästa position på säsongens rutnät, eftersom han var fyra i Jeddah.

Detta är McLarens bästa resultat i kvalet till Ungerns Grand Prix sedan 2012. Då var laget i pole position tack vare Lewis Hamilton.

För det femte motsvarade Ocon sin bästa avslutning för säsongen. Den alpina F1-föraren hade redan satt den femte snabbaste tiden i Jeddah och Red Bull Ring.

Valtteri Bottas återvände till Q3 för första gången sedan Spaniens Grand Prix, efter att ha misslyckats med att göra mål i sex race, och slutade åtta.

Bakom honom nådde Daniel Ricciardo Q3 för första gången från Kanada, och det var tredje gången den här säsongen som båda McLarens nådde tredje delen av klassificeringen, bakom Australien och Emilia-Romagna.

För Max Verstappen, bara tionde i tabellen, var det första gången den här säsongen han var sämre än fyra. Det var hans sämsta avslut sedan Kanadas Grand Prix 2019, förutom två straffstarter i Ryssland 2021 och Monza 2019.

Kvalificerade 14:e, Lance Stroll avslutade sin serie på sju Q1s, medan hans lagkamrat, Sebastian Vettel, missade Q3 på denna bana för första gången sedan 2008!

loppet

Max Verstappens seger, hans 28:e karriär, är den andra i Red Bulls historia sedan tiondeplatsen, Daniel Ricciardos prestation vid Azerbajdzjans Grand Prix 2017.

Den regerande världsmästaren ledde sitt 50:e lopp och passade på att klättra till sin 70:e pall. Det är första gången som holländaren vinner utan att starta från de två första raderna i rutnätet.

Det är andra gången Verstappen vinner en Grand Prix genom att snurra mitt i loppet. Vid tyska Grand Prix 2019 gjorde han redan en 360 på banan innan han vann.

Det är också andra året i rad som den ungerska vinnaren inte startar från de två första raderna. Mellan 1986 och 2020 hände det också två gånger.

Lewis Hamilton skrev på sin sjätte pallplats för säsongen, sin femte i rad och sin elfte i Ungern. Det här är hans 188:e karriär. Tack vare de fyra varven som leddes igår uppnådde han 487 varv i ledningen på Hungaroring, ett rekord för en förare på samma bana.

Verstappen, Hamilton och Russells andra raka pallplats i den ordningen. Det är 31:a gången som Verstappen och Hamilton vinner en Grand Prix-dubbel, lika många som… Hamilton och Nico Rosberg.

Tack vare de 28 varven ledda av Russell och Hamilton har Mercedes lett F1 i detta lopp mer än under de föregående 12 sammanlagt sedan säsongsstarten.

Carlos Sainz gick över gränsen på fjärde plats för andra året i rad i Ungern, men förra året klev han upp på pallen på gröna mattan.

För Charles Leclerc är detta den 11:e av 13 Grands Prix där han har lett varv i år, men det är åttonde gången i år som han inte slutar bland de tre bästa. Han fortsätter med en tråkig svit, då han aldrig varit på pallen i Ungern, oavsett någon disciplin.

Lando Norris har slutat tionde den här säsongen, vilket gör det till sin tredje raka sjunde plats.

I Alpine F1 var det en åttonde poäng i rad för Fernando Alonso, som slutade bland de 10 bästa på Hungaroring för 11:e gången i rad. Du måste gå tillbaka till 2009, då han gav upp, för att se de spanska sjunkande poängen i Ungern.

Det är sjunde gången i år som två alpina ryttare kommer i mål på poängen, och tredje loppet i rad som det händer.

Till skillnad från Esteban Ocon hittade Pierre Gasly inga poäng, och ungrarens 12:e plats är hans femte raka placering utanför topp 10.

Det var 19 som gick över mållinjen, Valtteri Bottas hade ett mekaniskt problem, men 20 förare kvalificerade sig. Detta är bara 13:e gången detta händer i F1-historien, i 1070 Grands Prix.

Leave a Comment

Your email address will not be published.