Det är ett epidemiologiskt forskningsprogram där 7 000 forskare i mer än 200 länder har samarbetat för att identifiera orsakerna till dödlighet över hela världen. Och deras slutsats är otvetydig: genom att ändra kosten kan en person hoppas få från 20 års ålder 13,9 år av livet för män och 10,6 år för kvinnor. Helt enkelt genom att modifiera sin platta och favoriser baljväxter, fullkorn, nötter och frukt och grönsaker! Även vid 60 års ålder kommer en sådan diet att spara 8,8 år för män och 8,2 år för kvinnor.

Stärker tarmbarriären

Baljväxter är till exempel en mycket bra proteinkälla “och innehåller mycket fibrer, som därför kommer att bromsa matsmältningen och stabilisera insulinnivåerna”, understryker Xavier Kumul, forskningschef på Insrem. Kost rik på fiber och därför frukt och grönsaker och fullkorn, hjälper till att stärka tarmbarriären. Detta blockerar passagen av patogener som virus och bakterier, men tillåter passage av näringsämnen.

För antioxidant- och anti-aging-effekter är det nödvändigt att föredra dem intag av fettsyror och vitaminer från nötter samt frukt och grönsaker. Slutligen bör rött kött begränsas så mycket som möjligt eller till och med förbjudas: International Agency for Research on Cancer har uppskattat att varje 50 gram servering av bearbetat kött varje dag ökar risken för kolorektal cancer med 18 %.

5 livsmedel som åldras bra

De är rika på protein (25% mandel, 15% hasselnötter) och innehåller många spårämnen som magnesium, fosfor, selen eller kalcium. De är också rika på fibrer och vitamin B och E, som är antioxidanter.

5 livsmedel som åldras bra

Med sin röda färg på grund av lykopen bekämpar den skador på fria radikaler och skyddar celler. Den är också rik på C-vitamin (10 till 30 mg per 100 gr), vilket bidrar till bättre upptag av järn och kalcium och innehåller kalium.

5 livsmedel som åldras bra

De är en källa till vitamin C i stora mängder, liksom vitamin B9. Jordgubbar är också fulla av antioxidanter i form av antocyanin och ellaginsyra.

5 livsmedel som åldras bra

De har det högsta innehållet av fleromättade fettsyror och omega 9 av baljväxterna. De är rika på B-vitaminer och är ett kraftfullt mat mot trötthet med selen, zink och koppar, tre immunförsvarsstärkande mineraler.

5 livsmedel som åldras bra

Den är rik på antioxidanter och C-vitamin, den innehåller mycket fibrer och stimulerar tarmpassagen. Faktum är att det begränsar risken för cancer.

Källor

Platt medicin

https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003889

Vetenskapen och framtiden

https://www.sciencesetavenir.fr/nutrition/regimes/un-regime-alimentaire-optimal-pour-rallonger-son-esperance-de-vie_163793

Redaktören rekommenderar: