Al-Qaida-ledarens död: hur USA dödade al-Zawahiri efter tjugo års jakt

Mer än tjugo år efter attackerna den 11 september 2001 dödade USA al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiri. Han ansågs vara en av hjärnorna bakom attackerna mot tvillingtornen i New York.


Lästid: 4 minuter

storGryningen har redan brutit upp över Kabul på söndagen, en amerikansk drönare flyger över den afghanska huvudstaden och Ayman al-Zawahiri står på balkongen i sitt hem. Efter Joe Bidens beslut och efter år av övervakning avfyras två missiler och Al Qaida-ledaren är död. Runt huset där hans fru, dotter och barnbarn bor är spåren av strejken minimala, ingen explosion verkar ha inträffat, inga andra dödsoffer är kända.Denna attack är, enligt USA, resultatet av år av övervakning, månader av övervakning och ett flyganfall på en sommarhimmel. Efterlyst i flera år av amerikansk underrättelsetjänst, och ännu mer sedan Usama bin Ladins död 2011, som han efterträdde som chef för jihadistnebulosan, verkade Ayman al-Zawahiri gömma sig mellan Pakistan och Afghanistan.

Enligt en hög amerikansk tjänsteman spårade Washington hans familj 2022 till ett hus som fungerade som ett gömställe i den afghanska huvudstaden – varifrån den amerikanska militären hade dragit sig ut i katastrof i augusti förra året inför ett talibanövertagande. Under månaderna som följde bekräftade underrättelsetjänsten närvaron av Ayman al-Zawahiri själv på marken. Amerikaner studerar husets struktur, farorna för medborgarna, dess sätt att leva: det slocknar aldrig.

Modell presenterad i Vita huset

“Vi har identifierat Zawahiri många gånger, och under långa perioder, på hans balkong där han så småningom blev skjuten”, sa en hög amerikansk tjänsteman på måndagskvällen när Joe Biden tillkännagav nyheten från Vita huset.

Under upptakten, i maj och juni, hålls bara en handfull amerikanska tjänstemän konfidentiella. Den 1 juli presenteras ett operationsprojekt för den demokratiske presidenten i “Situation Room”, ett mycket säkert rum i Vita huset där Barack Obama, enligt en bild som blev berömd, såg attacken mot Bin Laden live. 2011, Joe Biden, dåvarande vicepresident, vid sin sida. Efter denna presentation förs en modell av huset till presidenten.

Den 25 juli samlar presidenten – som testades positivt för Covid – sina nyckelrådgivare och “söker lära sig mer om organisationen av rummen bakom dörren och fönstret på tredje våningen.” Han rådfrågar alla och “godkänner sedan ett exakt och skräddarsytt flyganfall”, enligt en hög amerikansk tjänsteman som talade på villkor av anonymitet.

Klockan 6:18 söndag morgon Kabul-tid, klockan är cirka 17ºC, solen har varit uppe i ungefär en timme, ledaren för Al Qaida stiger. “Strejken gjordes till slut (…) av ett obemannat flygplan. Två Hellfire-missiler [sont tirés sur] Ayman al-Zawahiri, som dödas, säger en hög amerikansk tjänsteman. “Han dödades på balkongen. »

Hemlig missil

Han tillägger att “enligt flera informationskällor” var det han som dog. Varken hans släktingar som bor några meter bort, eller medborgare. Talibanerna, som kontrollerar landet, berättade senare för AFP att en raket träffade ett tomt hus i det välbärgade bostadsområdet Sherpur utan att orsaka några offer. Enligt Washington krävde operationen inte militär personal på marken i Kabul.

Dessa flera bevis pekar på USA:s användning av ett vapen vars existens aldrig har bekräftats: Hellfire R9X “flygande ginsu”-missiler, uppkallade efter ett amerikanskt knivmärke inspirerat av Japan. Den här modifierade versionen av den amerikanska missilen kommer att sakna en sprängladdning, men kommer att vara utrustad med sex blad som fälls ut före nedslaget för att skära igenom sitt mål utan explosiv effekt.Ett foto av ett misstänkt måls bil i Syrien 2017 visar ett stort hål i taket på fordonet, interiören strimlad, men fram- och baksidan intakta. “Detta uppdrag var noggrant förberett”, välkomnade Joe Biden i sitt tal, och det var “en framgång”.


Leave a Comment

Your email address will not be published.