SuperYachtTimes

Albert II och Paolas lyxyacht sålde slutligen till turkisk köpare | Monarkier

Goda nyheter för kung Albert II och drottning Paola. Till försäljning från sommaren 2021 har deras lyxyacht, som heter Alpa IV, äntligen hittat en ny ägare. Enligt uppgifter från Soirmag är båten nu i händerna på en turkisk köpare. Detaljer om det slutliga försäljningspriset har inte offentliggjorts.


Skrivande


Senaste uppdateringen:
03-08-22, 12:24


Källa:
Soirmag, hln.be

Alpa IV, uppkallad efter de första bokstäverna i deras namn, är yachten som kungaparet reste på Medelhavet mellan 2009 och 2019. Yachten förvärvades då för cirka 4,6 miljoner euro. Men sommaren 2021 beslutade kungaparet att lägga ut sin yacht till försäljning, först med ett pris på 1,95 miljoner euro, innan det sänkte det till 1,7 miljoner i mars förra året.

Så lyxbåten skulle så småningom ha sålts till en turkisk köpare, som avslöjats av våra kollegor från Soirmag. Enligt deras uppgifter gjordes försäljningen av Ultramar Istanbul, en Turkiet-baserad återförsäljare av lyxyacht. Det slutliga försäljningspriset för Albert II och Paolas yacht har inte avslöjats.

© SuperYachtTimes

Kontroversiell

Yachten, som rymmer nio gäster och fyra besättningsmedlemmar, har länge varit föremål för allmänhetens och medias uppmärksamhet. Köpet i augusti 2009 av kung Albert II uppfattades dåligt på grund av den ekonomiska krisen som drabbade då. Bara en månad tidigare, under sitt tal den 21 juli, hade suveränen kritiserat det “materialistiska samhället”. Enligt flera experter fick Albert och Paola även Alpa IV registrerad som militärfartyg när de köpte den, vilket gjorde att moms inte tillkom och de behövde inte betala några kostnader.

Ett ämne för kontroverser, fartyget har fortsatt att skapa rubriker över tid, särskilt för dess höga underhållskostnader (uppskattade till mer än € 230 000 per år) och bränslekostnader. Kung Albert II ville överföra dessa kostnader till den belgiska staten, men regeringen avslog denna begäran. Det faktum att yachten inte är försvarsministeriets egendom, utan seglar under den belgiska flottans flagga, har också väckt uppståndelse. Enligt kunglig expert Thierry Debels lyckades Albert II få den belgiska staten att betala nästan alla yachtens utgifter.

SuperYachtTimes
© SuperYachtTimes

SuperYachtTimes
© SuperYachtTimes

SuperYachtTimes
© SuperYachtTimes

LÄS ÄVEN

“Royal affair”: priset på Albert II och Paolas yacht har sänkts avsevärt

Leave a Comment

Your email address will not be published.