kan bananer förhindra de som orsakas av en ärftlig sjukdom?

allt om vaccination i Frankrike

Den 8 juli 2022 ändrades Haute Autorité de Santé hans rekommendationer ang vaccination mot smittkoppor av apan. Den initiala strategin var att vaccinera personer som smittats av viruset inom högst fyra dagar, samt deras nära kontakter. Tyvärr begränsade detta inte tillräckligt spridningen av appoxviruset.

Från och med nu kan alla personer som anses löpa risk att drabbas av sjukdomen få en vaccin. För att tillgodose denna publik har flera vaccinationscenter etablerats i hela Frankrike (listan över centra finns tillgänglig här), men särskilt i Ile-de-France, den region som är mest drabbad av sjukdomen. Låt oss inventera denna nya vaccinstrategi.

Människor som är lämpliga för vaccination

De Högre hälsomyndighet identifierar flera grupper av människor som riskerar att insjukna i apkoppor:

 • män som har sex med andra män och flera sexuella partners;
 • transpersoner med flera sexuella partners;
 • sexarbetare;
 • yrkesverksamma på platser för sexuell konsumtion.

För närvarande är sjukvårdspersonal inte bekymrad över apkoppsvaccination, men beroende på fallet (risk för exponering, hälsoproblem) kan det fortfarande övervägas.

Imvanex och Jynneos, de två tillgängliga vaccinerna

Imvanex och Jynneos vacciner har identisk sammansättning, endast deras kommersiella nummer ändras. Dessa sammanställs från en Aktiv beståndsdel : minst 105 infektiösa enheter av levande modifierat Ankara vacciniavirus. Dessa smittsamma enheter kan effektivt stimulera immunsvar men är icke-replikativa, vilket betyder att de inte kan replikera i mänskliga celler.

Dessutom orsakar inte Ankara vacciniavirus sjukdom hos människor. Till detta tillsätts hjälpämnen: trometamol, natriumklorid natrium och vatten. Även om båda formuleringarna ursprungligen utformades mot smittkoppor, har studier visat att de är 85 % effektiva för att förhindra infektion med apkopporviruset.

De protokoll vaccination kan variera beroende på profiler:

 • en dos för personer som vaccinerats mot smittkoppor före 1980;
 • två doser med 28 dagars mellanrum för den allmänna befolkningen (eller fler om de inte är tillgängliga);
 • tre doser för personer med nedsatt immunförsvar.

Kontraindikationer gäller för personer med en allergier känd för en av ingredienserna i vaccin. Förväntade biverkningar är desamma som med alla vacciner: möda vid injektionsstället, trötthet, influensaliknande syndrom. Och mer sällan, Utslag (särskilt för personer som redan har atopisk dermatit) och en bihåleinflammation.

Skyddet är inte effektivt omedelbart efter vaccination, så det är nödvändigt att respektera gesterna förebyggande enkla hygienrutiner för att begränsa risken för förorening.

Sugen på en sommarflykt?

För att fira semestern ordentligt, upptäck Mag Futura till ett förmånligt pris på €15 istället för €19, d.v.s. 20% rabatt !

På agendan denna fråga: dyka in i hjärtat av fyra vetenskapliga ämnen som kommer att markera 2022, från jorden till månen:

 • Vilka mysterier döljer månen fortfarande för oss?
 • Kommer vi snart att kunna bota allt tack vare gener?
 • Hur matar vi världen utan att förstöra den?
 • Kan artificiell intelligens bli riktigt intelligent?

Vad är Mag Futura?

 • Vår första papperstidskrift med mer än 200 sidor för att göra vetenskap tillgänglig för så många människor som möjligt
 • 4 grundläggande vetenskapliga frågor för 2022 från jorden till månen
 • Hemleverans*

*Leveranser sker i Frankrike (förutom Metropolis), Schweiz, Belgien.

Är du intresserad av det du just läst?

Leave a Comment

Your email address will not be published.