“Aväckligt”: Volodymyr Zelensky attackerar Gerhard Schröder

Volodymyr Zelensky reagerade på den tidigare tyske förbundskanslerns kommentarer om att en “förhandlingslösning” med Ryssland skulle vara “goda nyheter”.


Lästid: 2 minuter

storUkrainas president Volodymyr Zelenskij beskrev som “äckligt” att Tysklands förre förbundskansler Gerhard Schröder, nära Vladimir Putin, talade om “en förhandlingslösning” som, enligt honom, Ryssland vill ha i kriget i Ukraina.Ryssland “aktiverar olika sändebud med positioner som terroriststaten vill ha förhandlingar”, sa Volodymyr Zelensky i sitt dagliga videotal i en uppenbar anspelning på Gerhard Schröder utan att namnge honom. “Om Ryssland verkligen ville ha ett slut på kriget skulle det inte ha utplacerat sina reserver i södra Ukraina och begått massmord på ukrainsk mark”, fortsatte han.

“Det är helt enkelt motbjudande att tidigare ledare för mäktiga stater med europeiska värderingar arbetar för Ryssland, som kämpar mot dessa värderingar”, avslutade han.

Gerard Schröder besöker Moskva

Den ukrainske presidenten reagerade på uttalanden från Schroeder, som sa till tyska medier i en intervju som publicerades på onsdagen: “De goda nyheterna är att Kreml vill ha en förhandlingslösning.” Han sa att han träffade president Vladimir Putin förra veckan under sitt besök i Moskva.

Enligt honom är spannmålsexportavtalet som nåddes i Istanbul en första framgång och “kanske kan det sakta utvidgas till en vapenvila.”

Sedan invasionen av Ukraina i februari har den tidigare förbundskanslern varit under press i Tyskland att bryta banden med Putin och ryska energijättar. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, som liksom Schröder är från det socialdemokratiska partiet, har upprepade gånger uppmanat den tidigare ledaren att ge upp sina jobb i Ryssland.I maj beslutade det tyska parlamentet att frånta Schröder de privilegier, inklusive ett kontor och avlönad personal, som tilldelats honom som tidigare kansler. Schroeder, Tysklands förbundskansler från 1998 till 2005, fördömde Rysslands invasion av Ukraina som omotiverad men sa att dialogen måste fortsätta med Moskva.


Leave a Comment

Your email address will not be published.