Dela med sig

Bättre förstå | Vad du behöver veta om monkeypox

Den 23 juli höjde Världshälsoorganisationen (WHO) larmnivån över apkoppor inför ökande fall och förklarade en “folkhälsokris av internationell oro”. Den 2 augusti har mer än 25 000 fall av apkoppor rapporterats över hela världen, inklusive 823 i Kanada. Här är vad du behöver veta.

Postat klockan 13:08.

Ingen behandling

Det finns inget botemedel mot apkoppor, men virusinfektionen är självbegränsande. Symtom försvinner vanligtvis spontant inom 14 till 21 dagar. Smittkoppsvaccinet som gavs till kanadensare fram till 1971 var mer än 85 procent effektivt mot apkoppsviruset, enligt uppgifter från den kanadensiska regeringen. WHO rekommenderar vaccination av de som löper störst risk, samt vårdpersonal som löper större risk att drabbas av sjukdomen.

Symtom

De vanligaste symtomen på denna infektion är hög feber, huvudvärk, muskelvärk, ryggsmärtor, svullna lymfkörtlar, frossa och trötthet. Ett utslag kan också uppstå, ofta i ansiktet, och sprida sig till andra delar av kroppen, inklusive könsorganen.

Cirkulation och överföring

Normalt cirkulerar viruset i Central- och Västafrika, utanför Europa finns nu viruset i flera länder, inklusive Kanada, USA, som per den 2 augusti 2022 listade 6 325 fall*. Monkeypox anses för närvarande inte vara en sexuellt överförbar sjukdom och vem som helst kan drabbas av den. Direkt hud-mot-hud-kontakt, men också infekterade lakan eller kläder, är vektorer för sjukdomsöverföring.

Död

De första dödsfallen utanför Afrika av personer infekterade med apkoppor tillkännagavs den 29 juli, timmars mellanrum, från Spanien och Brasilien, utan att veta om viruset faktiskt var orsaken till dessa två dödsfall. 1är I augusti tillkännagav Indien döden av en man smittad med apkoppor, vilket kan bli det första dödsfallet på den asiatiska kontinenten.

*Enligt webbplatsen för Centers for Disease Control and Prevention.

Leave a Comment

Your email address will not be published.