den slutliga versionen av en prisvärd solbil presenteras

den slutliga versionen av en prisvärd solbil presenteras

Sono Motors presenterar äntligen den slutliga versionen av Sion. Denna elbil täckt av solpaneler kommer att gå i produktion.

Fem år. Det var den tid det tog Sono Motors att utveckla Sion, en el- och solbil. Den första prototypen av den kompakta minivanen föddes verkligen i juli 2017.

Året därpå startade detta projekt 2016 med de första förbeställningarna. Affärsmodellen för att utveckla Sion var crowdfunding, och dessa förbeställningar var nyckeln.

I början av förra året presenterade startupen en förproduktionsprototyp, närmare den slutliga versionen. Men det krävdes mycket insamling, såväl som ankomsten av en partner, för att komma på den senaste iterationen.

Denna slutliga modell behåller linjerna från den senaste prototypen, särskilt de fälgar som valts av allmänheten. Optiken har en ny design, liksom gallret. Laddningsporten finns i denna.

Samma autonomi tack vare fotovoltaiska celler

Designen är lite mer flytande, och bakdelen har utvecklats avsevärt. Interiören har fått en del förändringar men har behållit det organiska utseende som Sono Motors är ute efter. Karossen på Sion erbjuder fortfarande samma antal solpaneler.

De är placerade på dörrarna, stötfångarna, motorhuven, bagageutrymmet och taket på elfordonet. Totalt har fordonet 456 solcellshalvceller. Sono Motors mål är att öka Sions räckvidd med 112 kilometer per vecka i genomsnitt.

Läs också
Eltjänster: Man vill ha solcellsladdning från Sono Motors

Batteriet på 54 kWh erbjuder redan en räckvidd på 305 km i WLTP-cykeln, och räckviddsförlängningen kan nå 245 km per vecka. Laddning sker under tiden vid 75 kW i DC tack vare CCS-uttaget, eller vid 11 kW vid långsam laddning.

Sono Motors tillverkar för närvarande kopior som används för bilhomologering, specifikt för krocktester. Efter alla valideringar kommer fordonet att gå i produktion, vanligtvis under andra halvan av 2023.

Sono Motors fick 19 000 reservationer för Sion, vilket resulterade i en deposition på 2 225 euro. Slutpriset för Sion bör ligga på cirka 25 000 euro. Totalt vill Sono producera 257 000 Zions inom sju år.

Leave a Comment

Your email address will not be published.