Direktören för Amnesty Ukraina avgick efter en NGO-rapport som skyller på Kiev

Amesty International anklagas för att äventyra civila för att avvärja rysk invasion. En rapport som “tycks stödja rysk propaganda”, beklagade Oksana Pokalchuk, som avgick.


Lästid: 3 minuter

storAmnesty Internationals Ukrainas direktör, Oksana Pokalchuk, har avgått som svar på publiceringen på torsdagen av en rapport som anklagar den ukrainska militären, som NGO anklagar för att utsätta civila för att avvärja den ryska invasionen, uppger byrån. rapporterade i lördags. “Sättet som denna rapport är skriven verkar stödja rysk propaganda”, sa han.NGO:s ukrainska kontor betonade upprepade gånger, men förgäves, med hierarkin att Amnestys rapport var partiell och borde ta hänsyn till det ukrainska försvarsministeriets ståndpunkt, skrev Pokalchuk på Facebook på fredagskvällen. “I försöken att skydda civilbefolkningen spelar den här rapporten i händerna på rysk propaganda”, säger han.

I den här rapporten, publicerad efter en fyra månader lång utredning, anklagar NGO den ukrainska militären för att ha upprättat militärbaser i skolor och sjukhus och för att starta attacker från bostadsområden, en taktik som den säger bryter mot internationell humanitär rätt. “Det gör ont i mig att erkänna det, men vi håller inte med Amnesty Internationals ledning om vissa värderingar. Det var därför jag bestämde mig för att lämna organisationen”, säger Oksana Pokalchuk.

Inför ukrainsk kritik sade NGO:s generalsekreterare, Agnès Callamard, på fredagen att regeringen inte svarade på en begäran om reaktion eller kommentar innan rapporten publicerades. “Ukrainsk militär praxis rättfärdigar inte på något sätt Rysslands systematiska brott mot internationell humanitär rätt”, sade han. “Att ignorera kränkningar som begås av en privilegierad part mot en annan skulle inte vara ett sätt att redogöra för mänskliga rättigheter. »

Enligt Oksana Pokalchuk, på insisterande av hennes team, skickade Amnesty slutligen “en begäran till försvarsministeriet” men “gav dem väldigt lite tid att svara.” “Om du inte bor i ett land som har invaderats av erövrare som delar det, förstår du förmodligen inte vad det är att fördöma en armé av försvarare”, avslutade chefen för Amnesty Ukraina.För president Volodymyr Zelensky bytte Amnesty om på rollerna, gjorde “offret till angriparen” och anklagade NGO för att “skapa en falsk balans mellan förtryckaren och offret, mellan att landet förstörde hundratals och tusentals civila, städer, territorier och land desperat. försvara sig.”


Leave a Comment

Your email address will not be published.