En beluga på Seine i Frankrike: en veterinär ger den vitaminer med pilar

En beluga på Seine i Frankrike: en veterinär ger den vitaminer med pilar

I Frankrike sågs en vitvit i Seines vatten. Han går vilse, desorienterad och fortsätter uppför floden. Han äter inte längre och går ner i vikt. Chanserna att återföra honom till havet minskar… Prefekturen Eure har meddelat att han kommer att få pilvitaminer.

En vitvit sågs den 2 augusti i vattnet i Seine nära Paris i Frankrike. Han ser svag och utmärglad ut. Men hans förmåga att hålla sig apnoisk under lång tid verkar vara intakt. Mellan mynningen av Seine vid Le Havre och Paris reste den 170 km.

“Han gick igenom ett lås som potentiellt skulle kunna skapa problem med hans förmåga att komma tillbaka. Samtidigt kan vi också säga att om han kunde ta sig igenom det så kunde han göra det på andra sättet.”, förklarar Sarah Wund, marin däggdjursveterinär vid University of La Rochelle. Slussen, cirka 200 meter lång, är stängd och stängd för navigering tills vidare.

Belugan kommer att få vitaminer för att få tillbaka aptiten när den inte längre äter, meddelade prefekturen Eure på lördagen. “Vitaminer administreras av en veterinär med vanliga medel, pilar (…). Du behöver inte bli imponerad av denna teknik” sa Isabelle Dorliat-Pouzet, generalsekreterare för prefekturen Eure, under en presskonferens på lördagen nära slussen till Notre-Dame-de-la-Garenne.

Belugan, en fyra meter lång val, vars närvaro i Seine är extraordinär, fortsatte att inte äta förrän i lördags och har sedan fredagen legat i en sluss som mäter cirka 125 meter gånger 25 meter.

Han är en ganska utmärglad individ och verkar ha svårt att äta.”, sa Dorliat-Pouzet. Försök att mata den, med död sill och sedan levande öring, var tydligen misslyckade.

Bland hypoteserna för att undvika förlust av valar är reaktivering.’från slussen till havet, 16 mil, för att kunna återuppta sin resa“eller förvara den i bassängen”att återfå sin aptit“.

Djuret kanske inte överlever om det tas bort från vattnet

På frågan om möjligheten att utvinna det från bassängen svarade Dorliat-Pouzet att detta inte var det föredragna fallet eftersom experter inte är säkra.att belugan är stark nog att stå emot denna manipulation“.

Alla beslut kommer att fattas”för djurets bästa“och”inget beslut har fattats ännu“Medan analyser väntar, upprepade prefekturens borgmästare.

Ett annat element, “små fläckar“något dök upp som kan vara naturligt på grund av sötvatten men som också kan betyda”andra svårigheter“, enligt samma källa.

Belugan, som var lördag”väldigt lugn“och går fram och tillbaka i bäckenet”lugnt“, sågs den 2 augusti i Seine.

I maj strandade en späckhuggare i Seine mellan Rouen och Le Havre. Ansträngningarna att rädda valen hade misslyckats och djuret hade så småningom dött av svält.

Enligt Dorliat-Pouzet är situationen mellan späckhuggaren och vitvalen “mycket annorlunda“.Späckhuggaren”hon var svagare än belugan“och”hade varit borta från radarn ett tag“. Dessa är “två olika djur, späckhuggaren är mindre tolerant mot sötvatten än vitvalanhon förklarade.

Enligt Pelagis-observatoriet, som är specialiserat på marina däggdjur, är detta den andra belugan som är känd i Frankrike, efter att en fiskare från Loiremynningen nätade den 1948.

Belugan är en skyddad valart som vanligtvis lever i kalla vatten.

Den närmaste vitvitpopulationen finns utanför Norges kust, 3 000 km från Seine. Var det vattenföroreningarna eller bullerföroreningarna till havs som gjorde honom desorienterad? I detta skede är det omöjligt att ge en exakt förklaring.

Enligt Pelagis-observatoriet, som är specialiserat på marina däggdjur, är detta den andra vitviten som är känd i Frankrike efter att en fiskare från Loiremynningen nätade den 1948. 1966 gick en annan person uppför Rhen i Tyskland och 2018 var en vitvala upptäcktes i Themsens mynning i England, mindes Pelagis.

“Dessa fall av irrande förblir ovanliga och oförklarade, med många möjliga orsaker som hälsotillstånd, ålder (subadults skingras lättare), social isolering, miljöförhållanden, etc.”observatoriet fortsätter.

I maj strandade en späckhuggare i Seine mellan Rouen och Le Havre. Ansträngningarna att rädda valen hade misslyckats och djuret hade så småningom dött av svält.

Leave a Comment

Your email address will not be published.