Europa: Nya spänningar bryter ut i norra Kosovo

Spänningen rådde i norra delen av landet när nya regler för att korsa den serbiska gränsen skulle träda i kraft.


Lästid: 3 minuter

storKosovos regering beslutade att i en månad skjuta upp ikraftträdandet av nya regler vid gränsen till Serbien, vilket hade utlöst spänningar i söndags i norra landet, där barrikader restes och skott avlossades mot fonten.

Uppskjutningen tillkännagavs i ett uttalande från regeringen efter ett möte med USA:s ambassadör i Kosovo Jeffrey Honevier. De nya reglerna, som skulle träda i kraft på måndagen, kräver att alla som reser in i Kosovo med ett serbiskt ID ska ha en tillfällig handling när de är i landet. Pristina gav också Kosovo-serber två månader på sig att ersätta serbiska registreringsskyltar på sina fordon mot Kosovo-skyltar.

Premiärminister Albin Kurti sa på söndagen att det var ett mått av ömsesidighet i den mån att Serbien – som inte erkänner självständigheten för dess tidigare albanska majoritetsprovins som deklarerades 2008 – kräver detsamma från kosovobor som kommer in på dess territorium.

Dessa åtgärder hade utlöst skarpa spänningar på söndagen i norra Kosovo, där en serbisk minoritet bor. Kosovos polis sa att de blev utsatta för beskjutning, utan några skador, och barrikader restes på vägar som leder till Serbien. Båda korsningarna stängdes av för trafik.

I sitt uttalande krävde Kosovos regering att “alla vägspärrar hävs och full rörelsefrihet återställs” på måndagen. EU:s utrikeschef Josep Borrell berömde Pristinas beslut i en tweet på söndagskvällen och uppmanade till “det omedelbara upphävandet av alla vägspärrar”.

På söndagskvällen samlade hundratals kosovoserber lastbilar, tankbilar och andra tunga fordon på vägarna som leder till Jarinje- och Brnjak-korsningarna, konstaterade en AFP-reporter. Kosovoserber erkänner inte Pristinas auktoritet eller Kosovos självständighet och förblir lojala mot Belgrad, som de är ekonomiskt beroende av. I ett tal till nationen på söndagen sa Serbiens president Aleksandar Vucic att situationen i Kosovo “aldrig har varit mer komplicerad” för Serbien och de serber som bor där.

Albin Kurti å sin sida anklagade herr Vucic för att skapa “problem”. “De kommande timmarna, dagarna och veckorna kan bli svåra och problematiska”, skrev Kosovos premiärminister på Facebook. I september förra året var norra Kosovo skådeplats för starka spänningar efter Pristinas beslut att förbjuda serbiska registreringsskyltar på dess territorium, präglat av dagliga protester och trafikblockader vid de två gränsposterna.Kosovo plågades av en blodig konflikt mellan 1998 och 1999, som ställde till rebeller mot serbiska styrkor i en södra provins i Serbien vid den tiden. Konflikten lämnade efter sig 13 000 döda.


Leave a Comment

Your email address will not be published.