© Bernard Bryche / Samtalet

Eveon arbetar för att behandla hjärninflammation hos nyfödda

KORTHET – Grenoble-baserade medicinteknikföretaget Eveon tillkännagav lanseringen av det europeiska konsortiet Indeneo-projektet den 5 juli 2022. Mål: att utveckla en enhet för leverans av biologiska produkter från näsan till hjärnan för nyfödda för specifik behandling av hjärninflammation .

En sjukdom anses vara “sällsynt” när den drabbar en person år 2000. Incidensen är fortfarande hög jämfört med neonatal encefalit. I själva verket, enligt en studie från universitetssjukhuset i Grenoble publicerad 2018, drabbar denna patologi mellan 0,07 och 12,6 vuxna av 100 000 varje år. Och antalet fall tenderar att minska med åldern, så för nyfödda finns det få tillförlitliga uppgifter om det faktiska antalet patienter.

Det är i syfte att öka företagens intresse för sällsynta sjukdomar som en europeisk utlysning av projekt lanserades 2020. En av utmaningarna var att utveckla ett nasalt tillförselsystem för biologiska läkemedel för att behandla sällsynta sjukdomar i det centrala nervsystemet (CNS) som encefalit.

Läkemedelslaboratoriet Chiesi Group finansierade delvis forskningen med Grenoble-baserade företaget Eveon som projektledare. “Vi är stolta över att arbeta med detta innovativa projekt, som är kärnan i våra mål: att utveckla automatiska och kontrollerade enheter för att möjliggöra säker och effektiv administrering av biologiska läkemedel.” sa Claire Otesser, Pre-Sales Technical Manager och Gladys Korons-Buis, Business Development Director på Eveon.

Diagram över verkan av patogener på luktnerven. © Bernard Bryche / Samtalet

Nasal administrering anses vara en av de enklaste och mest pålitliga metoderna för läkemedelsabsorption i hjärnan. Ger ett snabbverkande läkemedel med hög effekt och minskad risk för infektion hos nyfödda med encefalit.

Ett internationellt konsortium med fyra partners

Projektet Indeneo (INtraNasal Device for NEOnates) förenar fyra företag. Eveon, projektledaren, kommer att ta med sin expertis inom utveckling av administreringsanordningar och sin förmåga att leverera mikrodoser; Chiesi hans erfarenhet av läkemedelsutveckling och neonatologi; Saint-Luc University Clinics (Belgien) för sin kliniska erfarenhet på hög nivå och CEA IDMIT-avdelningen för sin expertis i att genomföra prekliniska prövningar.

“Indeneo är ett av tre projekt som valts ut för finansiering under utlysningen Challenges in Rare Disease Research (RDR) för projekt som leds av Rare Disease Foundation och EJP-RD. Vi är mycket glada över detta innovativa projekt som främjar offentlig-privata partnerskap för att främja forskning om sällsynta sjukdomar mot effektiva behandlingar, vilket är själva kärnan i detta europeiska finansieringsinitiativ. » sa Christine Fetro, Rare Disease Foundation.

Under loppet av 18 månader har Indeneo två huvudsteg: design och utveckling av en funktionell prototyp och sedan preklinisk validering.

Leave a Comment

Your email address will not be published.