Ferrari F1, F1 Teknik, F1, Teknik, Formel 1, F1 2022, Ferrari, 066/7, Maranello, motor, kraftenhet, V6, leclerc, scuderia, turbo, hybrid, gualtieri

Ferrari F1-motor i bilder

Ämnet för många spekulationer, Ferrari V6 är avbildad här och avslöjar några av dess hemligheter …

MYSTERISK ARKITEKTUR…

Designad under ledning av Mode-födde Enrico Gualtieri, 066/7-motorn satte Pancing Horse tillbaka i sadeln. En betydande avvikelse från 2021-blocket är den utrustad med en ny förbränningskammare som skulle ge extremt korta tändtider för att kompensera för den lagstadgade bränsletrycksgränsen på 500 bar.

Enligt Mattia Binotto valde Ferrari innovativa lösningar och tog risker med denna motor “väldigt annorlunda från tidigare”, som kommer att användas under fyra säsonger. V6-turbohybrider är frysta till slutet av 2025, utan omdesign tillåten.

Dess arkitektur förblir ett mysterium: är turbinen och kompressorn separerade (som i alla andra motorer)? Eller bildar turboladdaren en kompakt enhet installerad på baksidan av blocket? Mycket har sagts om detta ämne utan någon riktig aning. Nu vet vi lite mer tack vare exklusiva bilder av den italienska V6:an som togs vid den nyligen genomförda Ungerns Grand Prix.

Låt oss samla några ledtrådar genom att analysera våra bilder. Som du kan se på bilden ovan är det bakre elementet (turboladdaren, indikerad av den gula pilen) ganska stort. Dess storlek är jämförbar med 2018 års Renault V6 turboladdare, vilket skulle tyda på att dess konventionella arkitektur har behållits. En annan ledtråd som går i den riktningen: axeln som förbinder turbinen med kompressorn (här grovt materialiserad med en streckad linje) är placerad för högt för att det konstiga elementet som är synligt framtill, indikerat med en blå pil, ska vara kompressorn. .

Ferrari F1, F1 Teknik, F1, Teknik, Formel 1, F1 2022, Ferrari, 066/7, Maranello, motor, kraftenhet, V6, leclerc, scuderia, turbo, hybrid, gualtieri

… MEN NÅGRA INDIKATORER

I profil märker vi att röret som förbinder luftintaget (ovanpå pilotens hjälm) med kompressorn är orienterat bakåt. Så det kan antas att kompressorn inte är placerad på framsidan av blocket, som i kraftenheter med osammanhängande arkitektur (MercedesHonda och Renault i år).

Men var skulle den ligga då?

Den första hypotesen: den kunde separeras från turbinen och placeras inuti V, vilket skulle innebära att den är väldigt liten (eller till och med av den “axiala” typen, som man en gång trodde för 2015 års Honda V6?).

Faktum är att F1-75:s höga accelerationskraft kommer från en mindre kompressor (som ger snabbare respons) och en elektrisk expansion som gynnar acceleration i början av en rak linje (där V6 Red Bull Honda förlitar sig på). större turbo för att vara snabb i slutet av rakan). Som sagt, även en kompakt kompressor tar plats – skulle det fortfarande räcka för MGU-H? Observera att Honda lämnade sin mini-supercharger (belägen i V som bildas av cylinderbankerna på dess “size zero”-motor) och en kompressor som var för liten (vald för aerodynamik) tog bort italienarens hästkraftsmotor. under 2014

Den andra hypotesen, mer plausibel i detta skede: kompressorn är ansluten till turbinen, vilket har varit fallet sedan 2014. Storleken på turboladdaren stödjer denna tolkning, i allmänhet innehas av flera välinformerade experter (inklusive den berömda Mark Hughes).

Ferrari F1, F1 Teknik, F1, Teknik, Formel 1, F1 2022, Ferrari, 066/7, Maranello, motor, kraftenhet, V6, leclerc, scuderia, turbo, hybrid, gualtieri

INTERCOOLER, EN RIKTIG INNOVATION?

Men vad är då den cirkulära biten som syns på föregående bild? Jo, det kan vara intercoolern, värmeväxlaren som kyler den nytryckta luften.

Dess utseende påminner om den cylindriska formen av “förkylare” som utvecklats av det engelska företaget Reaction Engines. Dessa cirkulära radiatorer nämndes av flera kollegor på Mercedes W13, vars kompakta sidor kunde förklaras av användningen av flygteknik, som föreslagits av FOMs tekniska chef Pat Symonds. I det här fallet skulle arkitekturen förbli traditionell, och utformningen av intercoolern skulle minst sagt spara utrymme.

Men flera frågor är fortfarande obesvarade. Hur kommer tryckluften till intercoolern? I tidigare Ferrari-motorer löpte ett mittrör genom blocket för att doppa in i intercoolern, men det finns inget rör i den nuvarande V6:an. Detta rör måste därför vara mellan cylinderbankarna, men volymen på denna plats är inte obegränsad (röret som transporterar luft till kompressorn och MGU-H finns redan där, etc.).

Ferrari F1, F1 Teknik, F1, Teknik, Formel 1, F1 2022, Ferrari, 066/7, Maranello, motor, kraftenhet, V6, leclerc, scuderia, turbo, hybrid, gualtieri

STYRKA, MEN INTE BARA

Om postulatet av en turboladdare installerad på baksidan av blocket bekräftas, skulle detta göra Ferrari till den enda motortillverkaren som behåller den konventionella arkitekturen. Detta hindrar inte att 066/7-enheten anses vara en av de bästa motorerna på nätet i hagen. Och inte bara ur ett råkraftsperspektiv, som Valtteri Bottas, som bytte från en Mercedes-motor till en V6 Ferrari den här säsongen, sa:

“Ärligt talat, det är inte så stor skillnad [avec le moteur Mercedes] i fråga om makt han lämnade finländarna till våra kollegor loppet Det betyder att de har gjort stora framsteg jämfört med förra året! Däremot är det stor skillnad vad gäller flexibilitet (“drivbarhet”). Denna aspekt är en av styrkorna med denna motor. När du lämnar hörnen ger det fler valmöjligheter vilken växel du ska välja osv.’

Stark och lätthanterlig, block 066/7 är tyvärr ömtåligt. I Spanien och Azerbajdzjan tvingades Charles Leclerc gå i pension med motorhaveri, medan Carlos Sainz V6 exploderade i Österrikes Grand Prix. Det råder ingen tvekan om att Scuderia tog risker för att få bästa prestanda, med vetskap om att om motorerna har homologerats sedan 1.är Fram till slutet av mars 2025 är ändringar fortfarande tillåtna för att förbättra tillförlitligheten.

Var det därför som Cavallino i designen av sin motor var mer fokuserad på prestanda än på styrkan i dess hästkrafter? Inför bristen på kraft i italienska motorer sedan 2020 (efter en efterlevnad som ålagts av FIA), behövdes en kraftfull åtgärd.

Läs också

Hitta alla våra illustrerade tekniska artiklar här.

Leave a Comment

Your email address will not be published.