En del av badrummet i

Hur är det med Elizabeth, ett offer för hennes incestuösa far, Joseph Fritz? “Hon är gift med sin livvakt som är 23 år yngre” | Olika evenemang

Fritzl-fallet, omänskligt och grymt, kommer för alltid att etsas in i kollektiva minnen. Josef Fritzl, en incestuös far, låste in sin dotter Elisabeth i mer än 24 år i en provisorisk fängelsehåla. Där använde han henne som sexslav och fick sju barn med henne. Kan vi någonsin komma över ett sådant trauma? Det skulle verka så, så långt det är möjligt. Elisabeth, nu 56, bor som eremit i Österrike, gift med sin vårdnadshavare som är 23 år yngre.

2008 drabbades Elisabeths äldsta dotter, Kerstin (19 vid tiden för händelserna), av en akut njurattack. Elizabeth gör allt i sin makt för att övertyga Frizzle att skynda på sin medvetslösa dotter till sjukhuset. Men bristen på journaler för den unga kvinnan väcker misstankar hos akutläkare, som slår larm. När Elisabeth en vecka senare går till Kerstins säng på sjukhuset grips hon för försummelse från föräldrarna. Men verkligheten, mycket skummare, kommer äntligen att synas under hans förhör.

När Elizabeth och hennes barn väl befriats från sin bödel, gynnades de av ett års psykologisk uppföljning på en klinik nära Amstetten. Det slutade med att de flyttade till en hemlig plats, som media fortfarande kallar “Village X”. Varje familjemedlem fick ett nytt ID för att säkerställa deras anonymitet. Huset, utrustat med kameror och skyddat av vakter, är ständigt under övervakning för att avskräcka nyfikna människor.

En del av badrummet i “fängelsehålan” där Elizabeth var inlåst i 24 år. © AFP, RV

“De skrattar mycket”

Det lokala samhället spelar också en roll för dess säkerhet genom att polisanmäla alla misstänkta aktiviteter. “Familjen mår bra”, säger en krögare till Daily Mirror. “De kommer hit ofta och jag behandlar dem som alla andra kunder. Alla i byn känner till sin identitet. Och de skrattar mycket, för människor som har varit med om sådana här saker.”

Ett år efter att hon återfått sin frihet blev Elizabeth kär i Thomas Wagner, en av säkerhetsvakterna som anlitades för att skydda familjen. Deras förhållande skulle ha en positiv inverkan på hans rehabilitering. Wagner, 23 år yngre, var också en riktig storebror till barnen.

Skräckens hus, Österrike.
Skräckens hus, Österrike. © AFP

“Kärlek kan övervinna allt”

“Det är det största beviset på att kärlek kan erövra vad som helst”, sa familjepsykiatern. ”Han behövde inga fler psykoterapisessioner efter att de träffades. Hon fortsatte precis med sitt liv, hjälpte sina barn med deras läxor och fick några vänner i grannskapet. Elizabeth förlorade de bästa åren i sitt liv instängd i denna källare. Nu vill hon göra det bästa av varje dag hon har kvar.”

Christine R., hennes faster, kommenterade också hur vardagligt hennes liv hade blivit. ”Hon lärde sig att köra bil och älskar att shoppa. Hon älskar särskilt jeans med paljettfickor.” Den österrikiska regeringen har 60 000 euro till sitt förfogande för att kompensera för de familjebidrag han aldrig fick under deras fångenskap. Ett av Elizabeths barn skulle nu sitta i byrådet.

Ett av källarrummen i Fritzls hus.
Ett av källarrummen i Fritzls hus. © AFP

religiös sekt

Elisabeth Fritzls prövningar började den 28 augusti 1984, då hon anmäldes försvunnen. Panikslagen förblir hans mamma Rosemary utan nyheter i veckor. Ett brev kommer äntligen med posten, undertecknat av Elizabeth. Hon skulle ha gått, trött på sin familj.

Josef skulle då ha halkat till agenten som kom för att undersöka på plats att hon förmodligen hade lämnat för att gå med i en religiös sekt. Ändå visste hon exakt var hon var: sex meter nedanför, inlåst i ett hemligt rum.

Elisabeth Fritzl och hennes mamma, Rosemarie.
Elisabeth Fritzl och hennes mamma, Rosemarie.

kedjad

Josef Fritzl hade faktiskt tagit 18-åringen till källaren med ett trick. Han hade hävdat att han behövde hjälp med att installera en dörr. Sedan tryckte han in henne i källaren och bedövade henne med en handduk indränkt i eter. När hon vaknade insåg hon att hon var kedjad. Fritzl tog dessutom bara bort sina kedjor när han fann dem “för pinsamma i sexuella relationer”.

Han tyckte också ofta om att försätta henne i ett tillstånd av andnöd genom att trycka en hand över hennes mun. ”Om du inte gör som jag säger till dig kommer det att bli ännu värre. Det finns inget sätt att du kommer härifrån levande,” sa han hela tiden till henne.

Media och lokalbefolkningen samlades nära skräckens hus efter avslöjandena.
Media och lokalbefolkningen samlades nära skräckens hus efter avslöjandena. © EPA

glömt

Sedan såg Elizabeth inte längre dagens ljus på 24 år. Hennes far berättade hela tiden för Rosemary och resten av världen att hon hade blivit inskriven i en sekt. Polisutredningen misslyckades och världen slutade med att glömma att Elizabeth någonsin funnits.

Fritzl var då fri och våldtog henne efter behag. Sexuella övergrepp som inte gick tillbaka till den unga kvinnans fångenskap, som han hade våldtagit sedan hon var elva år gammal…

Varje morgon klockan 9 Fritzl drog sig tillbaka till sin källare. Rosemary trodde att han ritade planer där för maskinerna han sålde. Ibland tillbringade han natten där och låtsades vara en man “upptagen i sitt arbete”.

Ett av rummen i källaren i Fritzls hus.
Ett av rummen i källaren i Fritzls hus. © AFP, RV

“Källarbarnen”

Monstret lyckades dock fortsätta sin verksamhet ostört. Efter två år av avskildhet blir Elizabeth gravid för första gången, men får ett missfall. I augusti 1988, två år senare, föddes en första dotter från denna inavel, Kerstin. 1990 var det Stefans tur att se dagens ljus. Barnen fick stanna i källaren hela tiden, med sin mamma. De fick bara en mager ranson vatten och mat varje vecka. Trots deras vidriga levnadsförhållanden försökte Elizabeth ändå ge dem några lektioner och en anständig utbildning.

1993, 1994 och 1997 föddes ytterligare fyra barn i Fritzls källare. Lisa, Monica och Alexander hade dock en annan barndom: de kunde växa upp i familjens hem, med Rosemary och Joseph, och hade en relativt normal barndom. Alexanders tvillingbror dog kort efter hans födelse. Felix, född 2002, hade aldrig en chans att se dagens ljus innan de släpptes.

Lisa (10), Monika (8) och Alex (6) med sin mormor, Rosemarie Fritzl.
Lisa (10), Monika (8) och Alex (6) med sin mormor, Rosemarie Fritzl. © EuroPics[CEN]

Nytt trick

Men hur lyckades Fritzl sälja den här historien till sin fru och socialtjänsten utan att väcka misstankar? Med ett nytt knep: att få alla att tro att Elizabeth hade lämnat barnen utanför dörren i en korg, som också innehöll ett brev som förklarade att hon tyvärr inte kunde ta hand om sina barn och hade lämnat dem i sina föräldrars vård. En version som verkar rimlig nog att accepteras av alla.

Om det bara var upp till Fritzl, skulle Elisabeth ha varit fängslad i denna fängelsehåla i ytterligare 24 år. Den mycket allvarliga sjukdom som Kerstin led av förändrade dock situationen. Elisabeth bad sin bödelpappa att ta sin medvetslösa dotter till sjukhuset, och Fritzl ringde till slut en ambulans. Efter att ha behövt sin dotters hjälp för att dra ut Kerstin ur källaren, den 19 april 2008, efter 24 år, såg Elizabeth äntligen (kort) dagens ljus igen och andades frisk luft.

Lisa Fritzl på sin 16-årsdag.
Lisa Fritzl på sin 16-årsdag.

Skuld?

På akuten är läkarna oroliga. Många fakta väcker frågor. Till exempel att Kerstin, trots att hon var 19 år, aldrig spelades in någonstans. Hennes mamma var tvungen att hittas för att få medicinsk behandling. En fråga om liv och död, sa de.

Medierna gick därför ut med en uppmaning till vittnen, utan resultat. Tills Elizabeth såg beskedet på tv, från gömstället där hon hade varit inlåst. Gav Fritzl efter under tvång eller skuld? Vad vi vet är att den 26 augusti 2008 befriade han äntligen sin dotter: Elizabeth kunde lämna och åkte direkt till sjukhuset. Personalen larmade sedan polisen så fort de såg henne.

Monika Fritzl vid 14 års ålder.
Monika Fritzl vid 14 års ålder.

En dålig omvärld

Elizabeth berättade allt under sitt förhör. Hon sa bara uttryckligen att hon inte ville träffa sin pappa igen. Samma kväll utfärdades en arresteringsorder på Josef Fritzl. Under sin rättegång hävdade han till en början att han ville skydda sina barn (barnbarn) från den yttre, dåliga världen. Men på den tredje dagen av rättegången bröt han slutligen ihop och uttryckte sin ånger. Österrikaren dömdes slutligen 2009 till livstids fängelse.

Kerstin hölls i inducerad koma i en månad innan hon kunde återförenas med sin familj. Läkare hade sagt att de var optimistiska om hans tillfrisknande. Av alla barn som fötts i kryptan har hon och hennes bror Stefan upplevt den längsta och mest traumatiska instängningen.

Josef Fritzl håller en fil framför huvudet medan han inväntar domen.
Josef Fritzl håller en fil framför huvudet medan han inväntar domen. © REUTERS

Elizabeths barn kallade sin mormor “mamma”

Polisen hade svårt att tro att Rosemarie aldrig visste något om sin mans agerande, utan det slutade med att hon frikändes av utredarna. “Rosie fick inte ens kaffe till sig när han var i sin källare. Hon blev ständigt förringad av Fritzl, även offentligt, och hon var under hans kontroll”, förklarade hennes syster Christine.

Men relationen hon upprätthöll med sin dotter Elizabeth förblev ansträngd under lång tid efter upptäckten av roskrukan. Elizabeth hade det svårt med sin mamma, särskilt för att hennes barn som hade levt “på ytan” med Frizzle och deras mormor fortsatte att kalla Rosemary för “mamma”. Hon upptäckte också att hennes mamma inte hade gjort allt som stod i hennes makt för att skydda henne från Frizzle, särskilt när hon var barn, innan han grep henne, och att hon inte hade letat tillräckligt hårt efter henne efter att hon förmodligen rymt. Men tiden läker alla sår: förtroendet mellan de två har äntligen återställts och Rosemary besöker nu sina barnbarn minst en gång i veckan.

Rosemary Frizzle.
Rosemary Frizzle.

Leave a Comment

Your email address will not be published.