Ioniq 5 tar nästan helt över konceptbilens neo-retro-look.  Denna version på 58 kWh är i slutskedet

Hyundai Ioniq 5 (58 kWh): le roi ion

och kort

Elektrisk strömbrytare
Från 46 500 €
Autonomi: 384 km

Crossover eller kompakt sedan, det är svårt att placera Ioniq 5 exakt i en låda eftersom dess design är splittrad. Den koreanska modellen lanserades 2020 och bar över de nästan identiska linjerna i konceptbilen “45” som presenterades på bilmässan i Frankfurt ett år tidigare. Den ursprungliga versionen, som debiteras från 46 500 euro, försummar inte alla stilistiska element som gör den här bilen så populär. Nämligen en kompakt profil, en neo-retro look, fälgar med stor diameter (19″) och “pixel”-ljus.

Ioniq 5 tar nästan helt över konceptbilens neo-retro-look. Denna 58 kWh-version med “intuitiv” finish och laddad från 46 500 € kvalificerar för superbonusen.
Ljusets väg
“Pixel”-lampor är ett varumärke som tillhör koreaner.

Ombord, samma sak. Denna “intuitiva” finish har inget att avundas konkurrenterna till samma pris och finish. Förutom tygklädseln förblir layouten identisk med utseendet på de mer avancerade versionerna. Föraren står inför en antenninstrumentbräda som ses av två stora högpresterande digitala skärmar. Denna rena och ljusa miljö är trevlig och fortfarande sällsynt på elmarknaden.

Passagerarutrymmet är modernt, raffinerat, ljust och funktionellt.  Det är en bil som det är trevligt att resa i.
Passagerarutrymmet är modernt, raffinerat, ljust och funktionellt. Det är en bil som det är trevligt att resa i.
Den centrala pekskärmen är effektiv och erbjuder många funktioner inklusive Android och Carplay-anslutning.
Den centrala pekskärmen är effektiv och erbjuder många funktioner inklusive Android och Carplay-anslutning.
Två långa vuxna kommer att passa perfekt bekvämt i baksätet.
Två långa vuxna kommer att passa perfekt bekvämt i baksätet.

Uttänkt och designad som sådan drar koreanen fördel av sin elbilsarkitektur för att frigöra maximalt utrymme. Allt är genomtänkt och funktionellt i denna bil. Alla passagerare (även långa) kommer att uppskatta benutrymmet och de breda sittdynorna. Gott om praktiskt förvaringsutrymme kompletteras med ett stort bagageutrymme (525 liter) och ett extra 24-litersfack under motorhuven för förvaring av laddkabeln. Ioniq 5 kommer enkelt att möta behoven hos en familj på fyra.

Stammen är väl dimensionerad.  Lastytan är bred och volymen (525 liter) är lämplig för familjebruk.
Stammen är väl dimensionerad. Lastytan är bred och volymen (525 liter) är lämplig för familjebruk.
En extra 24 liters låda under huven kan lagra laddningskablar.
En extra 24 liters låda under huven kan lagra laddningskablar.

Den grundläggande “intuitiva” versionen som testas idag är den mest prisvärda i katalogen, med ett pris på 46 500 euro. Det finns fortfarande nästan 3 000 euro i inflation jämfört med lanseringen i mitten av 2020, med en motsvarande motor och finish. Trots denna betydande ökning kan Ioniq 5 “litet batteri” fortfarande göra anspråk på miljöbonusen på €6 000 som godkänts av regeringen fram till slutet av 2022. Ioniq 5 utrustad med ett 77KWh-batteri i enheten är ett bra val, men den börjar kl. €49 700. Den har rätt endast på en bonus på 2000 euro. Skillnaden mellan de två modellerna, utan bonusar, är 7 200 euro.

Medelförbrukning på 16,9 kWh/100 km på en sträcka på 800 km

För att animera denna första utmärkelse Ioniq 5, valde tillverkaren en enkel konfiguration. Ett 58 kWh batteri är kopplat till en 170 hk motor som ansvarar för att driva bakhjulen. Trots en rejäl vikt som flirtar med 2 ton (1 985 kg) är prestandan hyfsad med acceleration från 0 till 100 km/h under 9 sekunder och energiska påminnelser. Du kommer aldrig att sakna kraft bakom ratten trots maxhastigheten begränsad till 185 km/h. Det maximala vridmomentet som levereras från start (350 Nm) erbjuder livliga starter i stadsområden, och de 3 körlägen som erbjuds (Eco, Normal och Sport) låter dig jonglera efter lastnivån och din miljö.

Detta är vår genomsnittliga bränsleförbrukning på en bana på nästan 800 km.
Detta är vår genomsnittliga bränsleförbrukning på en bana på nästan 800 km.
Bekväm, Ioniq 5 bibehåller också bra kurvstöd.
Bekväm, Ioniq 5 bibehåller också bra kurvstöd.

Under nästan 800 km bakom ratten i Ioniq 5 (58kWh) på en rutt som är 50 % motorväg, observerade vi en genomsnittlig förbrukning på 16,9 kWh/100 km, och vi lekte regelbundet med det effektiva energiåtervinningssystemet i flera nivåer (med paddlar på) ratt). Detta mycket lekfulla system tillåter till och med körning med en pedal. Ett utmärkt resultat under gynnsamma klimatförhållanden. Vi rekommenderar att du väljer en värmepump (950 €) som optimerar den interna temperaturen samtidigt som batteriet bevarar. På motorvägen i 130 km/h är medelförbrukningen mer som 20 kWh/100 km.

En speciell egenskap hos Ioniq 5 är dess förmåga att acceptera högeffekts DC-snabbladdning.
En speciell egenskap hos Ioniq 5 är dess förmåga att acceptera högeffekts DC-snabbladdning.
Vi laddade vid Ionity-terminalen med ett snitt på 160 kW och en toppeffekt på 183 kW.
Vi laddade vid Ionity-terminalen med ett snitt på 160 kW och en toppeffekt på 183 kW.

Den utlovade autonomin enligt WLTP-cykeln är 384 km vid blandad användning. Långa resor är dock svåra att föreställa sig, koreanen har en fördel i rockärmen: snabbladdning. Faktum är att även denna instegsversion är utrustad med ett 800-voltssystem som kan hantera en likströmsbelastning på upp till 350 kW, bättre än en Porsche Taycan! Tillräckligt för att teoretiskt godkänna en laddning från 0 till 80 % på bara 18 minuter. Men hittills kan ingen höghastighetsterminal leverera sådan kraft. Väntetiden på Ionity-terminalen (om den senare är funktionell) kommer dock sällan att överstiga 30 minuter som vi observerade under detta test där koreanen lätt höll en belastning på 163 kW med toppar på 183 kW. Slutligen är långa resor möjliga med minimal förberedelse.

För detta är det möjligt att prenumerera på “ChargemyHyundai” som erbjuder 3 inkluderade laddningserbjudanden (exklusive Ionity-prenumerationen på 13 €/månad som ger förmånliga priser) enligt dina behov, men också en intelligent ruttplanerare som informerar dig om tillgängliga terminaler, deras ström etc.

Vi rekommenderar dock ABRP-appen (kompatibel med Carplay och Android), referensen för att beräkna rutter kopplade till Chargemap-kortet för mer flexibilitet. Observera att du i detta fall inte kommer att dra nytta av förmånliga priser på Ionity-terminalerna. Om du måste köra långa sträckor regelbundet, välj 77 kWh-batteriet och prenumerera på Ionity. I växelström erbjuder Ioniq 5 en laddningseffekt på upp till 11 kW.

Test - Hyundai Ioniq 5 (58 kWh): jonkung

Trots den avsevärda bredden (1,89 m), som är dålig i stan och på parkeringsplatser, är Ioniq 5 särskilt trevlig att köra. Dämpningen kompenserar perfekt för övervikten och de stora fälgarna garanterar en mycket god komfort. Denna duktiga pendlare åtnjuter också bra ljudisolering vid höga hastigheter vilket gör motorvägsresor behagliga. På en sekundär väg lutar kroppen nästan inte som ett stöd och följer troget de angivna vägarna.

Leave a Comment

Your email address will not be published.