kan bananer förhindra de som orsakas av en ärftlig sjukdom?

kan bananer förhindra de som orsakas av en ärftlig sjukdom?

Detta är information som verkar osannolik. Forskare har dock visat att den resistenta stärkelsen som finns i bland annat bananer förhindrar vissa typer av cancer.

Du kommer också att vara intresserad


[EN VIDÉO] Intervju: Cannabis, ett anti-cancerframkallande ämne?
I Frankrike är frågan om cannabis fortfarande känslig, eftersom mer än 4 miljoner människor i åldrarna 12 till 75 redan beräknas ha använt det. Detta läkemedel har varit föremål för många studier med motstridiga slutsatser. Futura träffade Paul Hoffmann, chef för patologilaboratoriet i Nice och en pionjär inom upptäckten av lungcancer, för att lära sig mer om detta ämne.

De bananer har makten att förebygga cancer? Resultaten av en kliniskt test nyligen publicerad i Förebyggande av cancerforskning, kan erbjuda. Faktum är att forskare undersökte om ett dagligt intag av 30 gram resistent stärkelse – en typ av stärkelse som inte smälts avtunntarm – finns i gröna bananer, potatisar eller ens pulser kan förhindra uppkomsten av vissa cancer.

Denna forskning utfördes på mycket specifika patienter som lider av syndrom av Lynch. Det här är ett problem ärftlig original- genetisk som stör DNA-reparationsmekanismer. Som ett resultat har personer med Lynch syndrom en högre risk än genomsnittet att utveckla cancer i tidig ålder. Debuten är varierande, men de vanligaste är kolorektalcancer, följt av endometriecancer ochmagen. Aspirinbaserad behandling minskar risken för utveckling, men för cancer som påverkar andra delar av kroppen har forskarna inte hittat något sätt att förebyggande effektivt…tills de börjar bry sig stärkelse hållbar.

Bananer, anti-cancergesten för personer med Lynch syndrom

Resultaten av denna kliniska prövning är endast av intresse i ett mycket begränsat sammanhang. Dessa resultat tyder inte på något sätt att resistent stärkelse förhindrar allt färre cancerformer i den allmänna befolkningen. Å andra sidan ger de intressanta data om ett möjligt sätt att förebygga icke-kolorektal cancer hos personer med Lynch syndrom.

De 918 deltagarna i denna studie delades in i två grupper: en grupp som konsumerade 30 g per dag av resistent stärkelsepulver och en grupp som konsumerade placebo. Uppföljningen gjordes långsiktigt. Om patienterna i gruppen “resistent stärkelse” tog detta tillskott i fyra år, studerades deras hälsotillstånd och förekomsten av cancer i nästan tio år för majoriteten och upp till tjugo år för några av dem.

Resultaten visar att resistent stärkelse inte har någon effekt påfrekvens från kolorektal cancer hos patienter med Lynch syndrom, men även vid andra typer av cancer. Effekten är särskilt märkbar vid cancer i den övre delen av mag-tarmkanalen. I gruppen “resistent stärkelse” utvecklade 27 personer icke-kolorektal cancer jämfört med 48 i placebogruppen; mer än två år efter starten av den kliniska prövningen.

Forskarna drog slutsatsen att resistent stärkelse hade en skyddande effekt mot icke-kolorektal cancer hos personer med Lynch syndrom, även om de fortfarande noterade vissa gränser för deras resultat. Faktum är att deras första hypotes var att resistent stärkelse faktiskt har en effekt på att förebygga kolorektal cancer, som de inte kunde visa här. De distribution av Lynch syndrom i den allmänna befolkningen är inte känd och den individuella risken för varje sjukdom beror på andra faktorer som ålder, kön eller livsstil.

Sugen på en sommarflykt?

För att fira semestern ordentligt, upptäck Mag Futura till ett förmånligt pris på €15 istället för €19, d.v.s. 20% rabatt !

På agendan denna fråga: dyka in i hjärtat av fyra vetenskapliga ämnen som kommer att markera 2022, från jorden till månen:

  • Vilka mysterier döljer månen fortfarande för oss?
  • Kommer vi snart att kunna bota allt tack vare gener?
  • Hur matar vi världen utan att förstöra den?
  • Kan artificiell intelligens bli riktigt intelligent?

Vad är Mag Futura?

  • Vår första papperstidskrift med mer än 200 sidor för att göra vetenskap tillgänglig för så många människor som möjligt
  • 4 grundläggande vetenskapliga frågor för 2022 från jorden till månen
  • Hemleverans*

*Leveranser sker i Frankrike (förutom Metropolis), Schweiz, Belgien.

Är du intresserad av det du just läst?

Leave a Comment

Your email address will not be published.