Kinesiska missiler ska ha fallit in i Japans exklusiva ekonomiska zon och flög över Taiwan

Enligt det japanska försvarsministeriet flög fyra av de fem missiler som landade i Japans exklusiva ekonomiska zon (EEZ) över Taiwan.Lästid: 3 minuter

storJapan lämnade in ett krav på Kina via den diplomatiska kanalen. För Japans försvarsministerium är det första gången kinesiska ballistiska missiler har tagit sig in i Japans ekonomiska zon då Kina på torsdagen inledde militärövningar av en aldrig tidigare skådad omfattning runt Taiwan som svar på ett besök av talmannen för det amerikanska representanthuset. Nancy Pelosi.

“Fem av de nio ballistiska missiler som avfyrats av Kina misstänks ha landat i Japans ekonomiska zon”, sa Japans försvarsminister Nobuo Kishi till reportrar på torsdagen när Kina påbörjade stora militära manövrar i vattnen. runt Taiwan efter ett besök av Nancy Pelosi, talman för det amerikanska representanthuset.“Japan har protesterat med Kina genom den diplomatiska kanalen”, tillade Kishi och kallade händelsen “en allvarlig fråga som påverkar vår nationella säkerhet och våra medborgares.”

Vissa öar i Okinawa-prefekturen, ytterst i södra Japan, ligger bara några tiotals kilometer från Taiwan.

“Allvarlig påverkan på freden”

Dessutom kallade Japans utrikesminister Yoshimasa Hayashi på torsdagen för ett “omedelbart stopp” av kinesiska militära manövrar runt Taiwan, som började som svar på USA:s husledare Nancy Pelosi besök på ön.

“Kinas agerande denna gång har en allvarlig inverkan på fred och stabilitet i regionen. Jag kräver återigen ett omedelbart stopp för dessa militära manövrar”, sa han till reportrar i Phnom Penh, där han deltog i ett möte med Association of Southeast Asian Nations (ASEAN). ).

Ett svar på Nancy Pelosis besök i Taiwan

De oöverträffade militärövningarna som Kina inledde i torsdags runt Taiwan är ett svar på ett besök av Pelosi, som stannade tisdag kväll och onsdag på ön trots stränga varningar från Peking, som de anser Taiwan som en av sina provinser. .

Pelosis initiativ ses av Kina som en provokation, stöd för Taiwans självständighetsanhängare och ett förkastande av USA:s löfte att inte ha formella förbindelser med ön. Som svar har den kinesiska militären inlett en serie militärövningar i sex maritima områden runt Taiwan, längs livliga handelsvägar och ibland bara 20 kilometer från Taiwans kuster.Manövrarna, som började vid lunchtid (4 på morgonen GMT) på torsdagen, inkluderade “konventionell missilskjutning” i vattnen utanför Taiwans östkust, säger Shi Yi, en kinesisk militär talesman.


Leave a Comment

Your email address will not be published.