Kinesiska missiler ska ha landat i Japans exklusiva ekonomiska zon

Kinesiska ballistiska missiler har landat i Japans exklusiva ekonomiska zon (EEZ) för första gången, sade Japans försvarsminister Nobuo Kishi på torsdagen.


Lästid: 2 minuter

dofem av de nio ballistiska missiler som avfyrats av Kina tros ha landat i Japans ekonomiska zon, sade den japanske försvarsministern Kishi till reportrar på torsdagen, när Kina påbörjade stora militära manövrar i vattnen. runt Taiwan efter ett besök av Nancy Pelosi, talman för det amerikanska representanthuset.“Japan har protesterat med Kina genom den diplomatiska kanalen”, sade Kishi och kallade händelsen “en allvarlig fråga som påverkar vår nationella säkerhet och våra medborgares.”

Vissa öar i Japans södra Okinawa-prefektur ligger bara några tiotals kilometer från Taiwan, och ministern klargjorde att detta var första gången kinesiska ballistiska missiler hade tagit sig in i Japans ekonomiska zon.

Antalet nio missiler bedömdes av Japan, tillade han.

Ett svar på Nancy Pelosis besök i Taiwan

Kina inledde på torsdagen militära övningar i en aldrig tidigare skådad omfattning runt Taiwan som svar på ett besök av Pelosi, som stannade tisdag kväll och onsdag på ön trots starka varningar från Peking, som ser Taiwan som ett från sina provinser.

Pelosis initiativ ses av Kina som en provokation, stöd för Taiwans självständighetsanhängare och ett förkastande av USA:s löfte att inte ha formella förbindelser med ön. Som svar har den kinesiska militären inlett en serie militärövningar i sex maritima områden runt Taiwan, längs livliga handelsvägar och ibland bara 20 kilometer från Taiwans kuster.Manövrarna, som började vid lunchtid (4 på morgonen GMT) på torsdagen, inkluderade “konventionell missilskjutning” i vattnen utanför Taiwans östkust, säger Shi Yi, en kinesisk militär talesman.


Leave a Comment

Your email address will not be published.