Krig i Ukraina: Finland beslagtar krigsanpassade varor vid den ryska gränsen

Den finska tullen sa att de beslagtog varor som kan öka “industriell och militär kapacitet” vid gränsen, samt andra varor som är föremål för internationella sanktioner.


Lästid: 2 minuter

storDen finska tullen meddelade på onsdagen att de beslagtagit varor vid gränsen till Ryssland som kan stärka Moskvas “industriella och militära kapacitet” och andra varor som är föremål för internationella sanktioner.Beslagen kommer när Finland överväger möjliga visumrestriktioner för Ryssland efter Rysslands invasion av Ukraina och efterföljande västerländska sanktioner.

Mer än 2 500 kontroller genomfördes mellan den 22 och 27 juli och nästan hundra liknande fall upptäcktes, uppger tullmyndigheten. Cirka 20 av dessa fall är “under preliminär granskning”, säger tullförvaltningen i ett uttalande.

Kontrollerna gjorde det möjligt att identifiera olika lyxvaror som drabbats av europeiska sanktioner, samt varor som kan ha militär användning “såsom verktyg som används i sjötrafik”, förklarade myndigheten.

Drönare och till och med hemliga föremål

– Det fanns också drönare och föremål som vi inte kan kommentera i nuläget, säger tullchefen Mikko Grönberg till AFP. Det växande antalet ryska turister i Finland har orsakat uppståndelse i det nordiska landet, och många säger att turismen borde begränsas på grund av kriget i Ukraina.

Det var mer än 185 000 gränsövergångar i juli, jämfört med 125 000 i juni, siffror som fortfarande ligger under nivåerna före coronaviruset.

Förra veckan föreslog Finlands konservativa oppositionsparti att sluta utfärda nya turistvisum för ryska medborgare. President Sauli Niinistö planerar att ta upp frågan med regeringen på torsdag, eftersom förslaget ser ut att ha brett stöd i parlamentet.Kremls talesman Dmitrij Peskov sa förra veckan att Ryssland skulle “reagera mycket negativt” om det fanns en visumrestriktion.


Leave a Comment

Your email address will not be published.