Krig i Ukraina: Kiev anklagas av Amnesty för att äventyra civila, Zelenskij reagerar

President Volodymyr Zelensky fördömde på torsdagseftermiddagen rapporten från NGO Amnesty International, som anklagar Kiev för att riskera civila liv i kriget med Ryssland.


Lästid: 2 minuter

HallåI en rapport som släpptes på torsdagen efter en fyra månader lång utredning anklagade Amnesty International den ukrainska militären för att ha upprättat militärbaser i skolor och sjukhus och för att starta attacker från bostadsområden, en taktik som den säger bryter mot internationella humanitära åtgärder.“Att vara i en defensiv position fritar inte den ukrainska armén från att respektera internationell humanitär rätt”, säger Agnès Callamard, NGO:s generalsekreterare.

Zelensky reagerar

Amnesty International “skiftar skulden från angriparen till offret”, kontrade den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky i sitt dagliga videouttalande och anklagade NGO för att “försöka att amnestera terroriststaten” i Ryssland.

“Attacken mot vår stat är omotiverad, invasiv och terroristisk. Om någon skriver en rapport där offret och angriparen på något sätt ställs på lika villkor, om vissa uppgifter om offret analyseras och angriparens handlingar ignoreras, kan detta inte tolereras,” Mr. Zelensky. Lagt till.

Tidigare under dagen sa chefen för den ukrainska diplomatin, Dmytro Kuleba, att han var “upprörd” över Amnesty Internationals “orättvisa” anklagelser som enligt honom skapar “en falsk balans mellan förtryckaren och offret, mellan landet. som förstör hundratals och tusentals civila, städer, territorier och landet som desperat försvarar sig”.Amnesty International insisterade dock i sin rapport på att ukrainsk taktik “på inget sätt rättfärdigar de urskillningslösa ryska attackerna” på civilbefolkningen.


Leave a Comment

Your email address will not be published.