Libanon: Kollapsad spannmålssilo i hamnen i Beirut (foton och video)

Skadade spannmålssilos i hamnen i Beirut kollapsade efter en brand i söndags, fyra dagar före tvåårsdagen av den förödande explosionen i hamnen.


Lästid: 3 minuter

UEtt moln av damm täckte hamnen efter att två av de 48 tornen kollapsade, fann AFP-reportrar. Arméhelikoptrar flög omedelbart över området för att släppa vatten och försöka släcka branden på strukturen helt.

– Två andra torn riskerar att kollapsa, säger ministern för offentliga arbeten Ali Hamiyeh till AFP.

En eld som återuppväcker traumat

För mer än två veckor sedan bröt en brand ut i den mest skadade delen av silorna, orsakad enligt myndigheter och experter av jäsning av kvarvarande spannmålslager i kombination med höga temperaturer.

Branden väckte traumat från anhöriga till offren för explosionen den 4 augusti 2020, som lämnade över 200 döda och 6 500 skadade och förstörde hela stadsdelar i den libanesiska huvudstaden.

Explosionen den 4 augusti orsakades i ett lager som hyste hundratals ton oförsiktigt lagrat ammoniumnitrat. Hårt drabbade av sprängningen hade hamnens spannmålssilos delvis kollapsat.

Lågor och rök som stiger upp från branden i början av månaden i silorna är fortfarande synliga.nödsituation

Efter branden varnade premiärminister Najib Mikati denna vecka för att några av silorna riskerade att kollapsa och uppmanade militären och katastrofhanteringsdirektoratet att vara “på alerten”.

Delar av silorna innehåller fortfarande cirka 3 000 ton vete och andra spannmål som inte kunde tas bort på grund av risken för kollaps, sa myndigheterna.

Miljö- och hälsodepartementen har utfärdat råd till allmänheten i händelse av en silokollaps, inklusive behovet av att evakuera området, bära mask och stänga fönster.

I april beordrade Libanon rivning av silorna, men beslutet avbröts på grund av motstånd från anhöriga till offren för tragedin som vill göra det till en minnesplats.

– Jag grät när jag fick reda på att silorna hade kollapsat, säger Cécile Roucoz, som förlorade sin bror i explosionen den 4 augusti, till AFP.“Vi vill att de ska stanna kvar på sin plats som vittnen till brottet (…) och till minne av dem som miste livet utan anledning”, tillade han.

LIBANON-HAMN-EXPLOSION-BRAND

LIBANON-HAMN-BLAST-BRAND (2)

LIBANON-PORT_

LIBANON-PORT_ (2)


Leave a Comment

Your email address will not be published.