Livsmedelskris: Ukraina återupptar spannmålsexport, “lättnad för världen”

Ukrainas spannmålsexport är avgörande för den globala livsmedelssäkerheten. Deras priser har skjutit i höjden sedan början av den ryska invasionen.


Lästid: 3 minuter

storDen första leveransen av ukrainsk spannmål lämnade hamnen i Odessa klockan 06:17 GMT på måndagen enligt villkoren i det internationella avtalet med Ryssland som undertecknades i Istanbul, uppgav det turkiska försvarsministeriet.

Återupptagandet av ukrainsk spannmålsexport på måndagen, för första gången sedan den ryska invasionen i februari, är en “lättnad för världen”, välkomnade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. “En dag av lättnad för världen, särskilt våra vänner i Mellanöstern, Asien och Afrika, när det första vetet från Ukraina lämnar Odessa efter månader av rysk blockad. “Ukraina har alltid varit en pålitlig partner och kommer att förbli det om Ryssland respekterar sin del av avtalet”, sa ministern på Twitter.

“Fartyget Razoni avgick från hamnen i Odessa på väg till hamnen i Tripoli i Libanon. Förväntas den 2 augusti i Istanbul. Det kommer att fortsätta på väg till sin destination efter inspektionerna som kommer att äga rum i Istanbul”, tillade försvarsministeriet. Enligt Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov är fartyget lastat med 26 000 ton majs.

Den bör anlända till ingången till Bosporen på tisdag vid middagstid, säger Yörük Isik, expert på att övervaka fartygsrörelser i Bosporen och regionen. Andra konvojer kommer att följa denna första avgång med respekt för “(havs)korridoren och överenskomna formaliteter”, enligt det turkiska ministeriet.

Avtalet, som undertecknades den 22 juli i Istanbul mellan företrädare för Ryssland, Ukraina, Turkiet och FN, tillåter ukrainsk export att återupptas under internationell övervakning. Ett liknande avtal som undertecknades samtidigt garanterar också Moskva export av sina jordbruksprodukter och gödningsmedel, trots västerländska sanktioner. Dessa två affärer borde hjälpa till att lindra en global livsmedelskris som har fått priserna att skjuta i höjden i några av världens fattigaste länder på grund av blockaden av ukrainska hamnar av konflikten med Ryssland.Enligt villkoren i avtalet ska fartyg och deras last inspekteras i Istanbul under övervakning av Joint Coordination Centre (JCC). Detta centrum, som ansvarar för att kontrollera ukrainsk spannmålsexport via Svarta havet, invigdes på onsdagen i Istanbul i enlighet med avtalet. Den samlar representanter för de två krigförande länderna samt Turkiet och FN, representerade av den pensionerade amerikanska amiralen Fred Kenney. CCC har enligt avtalet till uppgift att validera och övervaka de handelsfartyg som ska delta i konvojerna, övervaka dem via Internet och via satellit, inspektera fartygen under lastning i ukrainska hamnar och vid ankomst till hamnarna.Turkar.


Leave a Comment

Your email address will not be published.