Loiredalens man bakom musikalisk och medicinsk utrustning för att hjälpa Parkinsonspatienter att gå bättre

Loiredalens man bakom musikalisk och medicinsk utrustning för att hjälpa Parkinsonspatienter att gå bättre

Med några veckor kvar ansluter Patrick Burett. Den använder en nyligen släppt medicinsk enhet, BeatMove. Principen: använd, genom en telefonapplikation, musik för att förbättra rörelserna personer med Parkinsons sjukdom.

Nyligen i sjuttioårsåldern fick Patrick Burett diagnosen för tio år sedan. ”Jag sa upp mig för att jag inte kunde skriva längre.. Någon var tvungen att vara med mig på mötet för att anteckna, säger han. Sedan dess har han bjudits på upp- och nedgångar.

När han förbereder sig för en demonstration i sin trädgård på La Ferté-Saint-Aubin ser vi hans ben, som tenderar att släpa på marken, lyfta mer; och hans gång blir mer “normal”, ska vi säga, mindre markerad.

Föreningen Bouchons d’amour 45 söker en ny lokal i Orléans

I hjärtat av denna enhet är företaget BeatHealth. Guillaume Tallon, en av dess sju grundare, kommer från La Ferté-Saint-Aubin. Efter en fysisk aktivitetslicens anpassad till UFR Staps i Orléans, följde han en magisterexamen i Montpellier, avslutade sedan ett examensarbete i mänskliga rörelsevetenskaper på samma plats om förebyggande av förlust av autonomi hos äldre.Guillaume Tallon, grundare av BeatHealth, ursprungligen från La Ferté Saint-Aubin.

sjukdom. Parkinsons sjukdom drabbar 200 000 personer i Frankrike. Det är en neurodegenerativ sjukdom som kännetecknas av förstörelsen av dopaminneuroner som är involverade i kontrollen av rörelser. Vad orsakar skakningar, svårigheter att gå, sakta ner eller blockera rörelser…

Musik anpassar sig till promenader

Från denna forskningsvärld flyttade han till affärsvärlden för ett år sedan. från observation: “Jag såg att det fanns saker i laboratoriet som inte nådde patienten.”

BeatHealth fick etiketten “Young University Company”.tilldelas organisationer som främjar forskningsarbete och uppfyller vissa kriterier, särskilt närvaron i huvudstaden av studenter, lärare, forskare, etc. Företaget är resultatet av ett europeiskt forskningsprojekt, nu kallat BeatHealth, som genomfördes mellan 2013 och 2016. och fokusera på att använda musik för att förbättra rörligheten.

Få det kostnadsfria nyhetsbrevet varje torsdag »La Rep’ tar hand om dig” för att veta allt om hälsa i Loire

NL {“path”:”mini-registration”,”id”:”RC_Sante”,”accessCode”:”14165593″,”allowGCS”:”true”,”bodyClass”:”ripo_generic”,”contextLevel”:”KEEP_ALL “,”filterMotsCles”:”6|10|13|82|97″,”gabarit”:”generic”,”hasEssentiel”:”true”,”idArticle”:”4165593″,”idArticlesList”:”4165593″, “idDepartment”:”264″,”idZone”:”22031″,”motsCles”:”6|10|13|82|97″,”premium”:”true”,”pubs”:”banniere_haute|artikel”, “site”:”RC”,”sousDomain”:”www”,”urlTitle”:”un-loiretain-vid-ursprunget-av-en-musikalisk-och-medicinsk-enhet-för-att-hjälpa-människor-sjuka -med- -parkinsons-gå-bättre”}

Medicin- och musikapparaten heter BeatMove. Två sensorer är fästa på patientens fotleder, vilket gör det möjligt att registrera frekvensen steg. Efter en minut triggas musik, via telefonapplikationen anpassad till denna frekvens.

Sedan, under promenaden, om takten ökar anpassar sig musiken. Utöver det biologiska fenomenet finns det samma princip som får många musikälskare att springa: “Med musik verkar ansträngningen mindre.” Om rytmen anpassas kan patienten välja den musikstil som passar honom, från variation till rock…

Assopark, värdefullt stöd för Parkinsonpatienter, i Montargo-området och på andra håll

“Generad.” “Folk tvekar att meddela det eftersom det uppfattas dåligt, det är lite av en skamlig sjukdom”, understryker René Hébert från France Parkinson 45. Exemplen misslyckas inte med att belysa det obehag som kan födas. “När man går till banken måste man sätta uttrycket “bra för avveckling”, och man förklarar att man inte kan, det är irriterande, säger till exempel Patrick Buret.

Sökandet fortsätter

Crowdfunding förra våren inbringade 15 600 euro. 65 personer prenumererade för att bli de första användarna. För €30 per månad tillhandahålls all utrustning, inklusive en telefon med en integrerad app.

Systemet förväntas utvecklas under de kommande månaderna och åren., särskilt sedan de första användarna återvände. Är det applikationen och dess ergonomi, hörlurarna, sensorerna…

“Forskning”-komponenten är också alltid på språng. En ny studie lanserades, denna gång på 400 personer. Försök kommer också att påbörjas för andra sjukdomar med liknande symtom som försämrar motoriken, såsom multipel skleros (MS). Tiden bör också berätta om fördelarna med denna enhet.

“Det som återstår att se är långvarig användning, hur länge effekterna varar, kan vi ha fördelar utan att ha utrustningen…”

Covid. Covid har också satt sin prägel på Parkinsonspatienter som Patrick Buret. Fysiopasserna stannade ett tag. Sedan 2020 är “tröttheten mer intensiv, att gå mer komplicerat, skakningarna har ökat … det för honom mer tillbaka till sin sjukdom”, vittnade hans fru Catherine.

Dimitri Crozet

Leave a Comment

Your email address will not be published.