Foto Shutterstock

Matlagning / Äta. Omega 3, omega 6: fyll på!

Omega 3, omega 6, det viktigaste

Dessa viktiga näringsämnen tillhör den stora lipidfamiljen. Bättre kända som fetter, de är viktiga för all balanserad kost. Det är de som stöder utvecklingen av celler och nervsystemets korrekta funktion.

Lipider, den föredragna energikällan, delas in i tre grupper: mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror. Omega 3 faller i den senare kategorin.

För ordens skull är det inuiterna som har väckt många frågor bland forskare. Bland dem, vad är anledningen till att dessa populationer har väldigt få hjärtinfarkter och andra hjärt-kärlsjukdomar? Utan tvekan deras mat, huvudsakligen sammansatt av fisk och oljor.

Foto Shutterstock

Det är bra för hälsan

Baserat på denna observation har forskare kunnat bevisa att omega 3 som finns i skaldjur sänker kolesterolnivåerna och förbättrar lipidprofilen. Liknande fakta har observerats i Japan, en storkonsument av fisk.

Således, studie efter studie, påvisas samband mellan konsumtion av livsmedel rik på omega 3 och minskningen av kardiovaskulära risker.

Fleromättade fettsyror består av två olika grupper: omega 3 och omega 6. De förra har många fördelar för hjärt-kärlsystemet. Det senare hjälper till att minska det onda kolesterolet.

Eftersom människokroppen inte kan producera omega 3 måste de tillföras genom mat. Det finns i makrill, sardiner, tonfisk, sill, lax, valnötter, raps, vetegroddar, lin, soja…

Solros, majs, sesam, vallmo, vindruvor, valnöt, sojaolja, spannmål, baljväxter, fågel, fläsk… ger omega 6.

Alltid fler dygder

Förutom deras kardiovaskulära egenskaper spelar omega 3 en roll i förebyggande av prostatacancer.

Att äta fisk tre gånger i veckan halverar risken. En gång i veckan minskar dessutom risken att utveckla Alzheimers sjukdom med 60 %. Det bör noteras att omega 3 förblir ömtåliga och lätt oxiderbara ämnen i kontakt med vatten eller mineraler som järn eller koppar. Denna kemiska omvandling är ännu inte känd, det rekommenderas att snabbt konsumera mat rik på omega 3.

Likaså bör kosttillskott konsumeras inom utgångsdatumet.

I dieter kan fet fisk bjudas in till vårt bord. Säkert fett, men bra för linjen! Fisk är låg i kalorier och är fullproppad med användbara proteiner och spårämnen. Du bör veta att så kallad “fet” fisk är mindre än halvfet kött.

Dessutom är fisk rik på fosfor, zink, kalcium, koppar, fluor, mangan, kobolt och B-vitaminer.Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Havets stjärnor

Sardiner och makrill är en stor plats. Med sina 9g lipider per 100g har sardiner ett måttligt lipidintag, precis som makrill med endast 12g per 100g.

Utan att skada linan är dessa två feta fiskar allierade med vår ton och en utmärkt källa till omega 3. Dessa fleromättade fetter bidrar till en god utveckling av hjärnan i barndomen och till att den fungerar korrekt under hela livet.

Det bör också noteras att dessa två fiskar är en källa till vitaminer som är nödvändiga för syn, minne, blodcirkulation och kalciumfixering. De täcker en tredjedel av vårt dagliga proteinbehov.

Leave a Comment

Your email address will not be published.