AFP

Millies “mirakel”: räddad från containern, blir flygplatssniffarhund | Värld

Han tillbringade fyrtio dagar i en tom behållare, utan vatten eller mat, inklusive tjugo korsade Atlanten mellan Spanien och Panama: hunden Mili, ett riktigt mirakel, arbetar nu på den internationella flygplatsen i Panama City för att upptäcka förbjuden mat.

Hundens odyssé började i mitten av december 2021, när containern den befann sig i lämnade Algeciras i södra Spanien. Tjugo dagar senare lossades containern vid hamnterminalen i Colon, Panama. Den ansågs tom och förvarades sedan utomhus, utlämnad till värmen och dåligt väder. Tills arbetarna öppnade sälarna tjugo dagar senare och upptäckte den lilla hunden, ungefär ett år gammal, svältande och uttorkad.

“Vi vet inte hur hon kunde ta sig in (behållaren) och hur hon inte upptäcktes (…) Det här är historien om en hjältinna. Varför skulle ett djur som är instängt i en behållare i fyrtio dagar, utan vatten, utan mat, kämpa för att överleva?’ frågar Cecilia de Escobar, nationell chef för djurhälsa vid ministeriet för landsbygdsutveckling (MIDA). “Containern hade korroderat i ett område och det upptäcktes att det fanns ett litet hål där. Vi antog att hon hade grävt ett litet hål med foten genom vilket hon tog upp regnvattnet”, förklarar chefen.

“God aptit”

Den lilla hunden med karamellkappan vägde bara 4 pund när hon upptäcktes. Han fördes sedan till Panama City och behandlades av MIDA-veterinärer. Hugo Turillazzi, en av dem, menar att hunden var i gott fysiskt skick före avresan och att hon lyckades överleva tack vare sina kroppsreserver, regnvatten, kondensdroppar som bildades inuti behållaren och hans egen av urin.

“Det är ett mirakel att det här lilla djuret kunde överleva, det var därför vi döpte honom till “Milagros” (mirakel på spanska), hans smeknamn är Mili”, förklarar praktikanten som uppger att hunden nu väger 12,2 kg och mår bra känt. . Fem månader efter sin upptäckt är Millie nu en del av hundteamet som verkar på Tocumen International Airport i Panama City.

Han började arbeta för en vecka sedan med uppgiften att upptäcka färsk mat i bagaget hos resenärer som är förbjudna att komma in i landet eftersom de sannolikt kommer att sprida sjukdomar till lokala kulturer. “Milli uppfyller de fyra grundläggande egenskaper som en hund måste ha för att gå med i brigaden: vänlig, lydig mot människor, lekfull och med god aptit”, förklarar Edgardo Aguirre, hennes tränare.

Hunden, som smidigt väver mellan resväskorna för att upptäcka misstänkta lukter, har redan hittat en resväska som innehåller frön, frukt och charkuterier inom en vecka. “Det är en skanner som inte kostar mycket”, tillägger veterinär Turillazzi. “Bara maten och ömheten vi ger honom.”

© AFP

AFP
© AFP

AFP
© AFP

Leave a Comment

Your email address will not be published.