Monkeypox: andra döden i Europa, WHO förväntar sig fler dödsfall

Enligt WHO har mer än 18 000 fall upptäckts över hela världen utanför Afrika sedan början av maj, de flesta i Europa.


Lästid: 2 minuter

UDen andra personen med apkoppor har dött i Spanien, sade hälsoministeriet på lördagen, en dag efter att landets första dödsfall i viruset tillkännagavs. “Bland 3 750 patienter (…) lades 120 fall in på sjukhus och två dog”, sade ministeriets hälsovarnings- och nödcentral i sin senaste rapport, publicerad på lördagen, utan att ange datumet för denna andra död.

Detta är de första dödsfallen i Europa av personer som smittats av apkoppor. På fredagen tillkännagav Brasilien ett dödsfall, varje gång utan att veta om viruset verkligen var orsaken till dessa dödsfall.Totalt åtta dödsfall har rapporterats över hela världen sedan maj, varav de första fem rapporterades i Afrika, där sjukdomen är endemisk och först upptäcktes hos människor 1970.

Antalet apkopporrelaterade dödsfall förväntas stiga, har WHO:s regionkontor för Europa uppskattat, efter att de första dödsfallen utanför Afrika tillkännagavs. Organisationen betonar dock att allvarliga komplikationer fortfarande är sällsynta.

“Med tanke på den fortsatta spridningen av apkoppor i Europa förväntar vi oss fler dödsfall”, säger Catherine Smolud, WHO:s räddningstjänsteman i Europa, i ett uttalande.Syftet bör vara att “snabbt avbryta överföringen av viruset i Europa och avsluta denna epidemi”, insisterar Smallwood, som ändå betonar att sjukdomen i de flesta fall är självläkande, även utan behandling krävs.

“Rapporterna om apkoppor-relaterade dödsfall ändrar inte vår bedömning av utbrottet i Europa. Vi vet att även om det är självbegränsande i de flesta fall, kan apkoppor leda till allvarliga komplikationer”, konstaterade hon.Tills vidare betonar WHO att det inte finns några vacciner för alla och rekommenderar därför att man prioriterar de som är mest utsatta, de som är sjuka och de som behandlar eller gör dem.


Leave a Comment

Your email address will not be published.