Monkeypox är nu en nödsituation för folkhälsan i USA

Monkeypox är nu en nödsituation för folkhälsan i USA

En linje utanför ett vaccinationscenter för apkoppor i New York den 17 juli 2022. Kenna Bettencourt

Förenta staterna utlyste en nödsituation för folkhälsan på grund av appoxutbrottet på torsdagen, ett beslut som borde frigöra pengar, underlätta datainsamling och distribuera mer personal för att bekämpa sjukdomen.

Med mer än 6 600 rapporterade fall nationellt, inklusive ungefär en fjärdedel enbart i delstaten New York, krävdes snabba åtgärder för att kontrollera utbrottet innan det blev mer utbrett, uppskattade experter.

“Vi är redo att ta vårt svar på viruset till nästa nivå och uppmanar alla amerikaner att ta apkoppor på allvar och göra vad som är nödvändigt för att hjälpa oss att bekämpa viruset”, säger hälsominister Xavier Becerra.

Torsdagens deklaration är giltig i 90 dagar och kan förnyas.

Experter fruktar att det faktiska antalet fall är mycket högre på grund av ibland mycket subtila symtom, inklusive enkla lesioner som kan ses som liknande de av sexuellt överförbara sjukdomar (STD), en kategori där smittkoppor dock inte passar . .

– Förebyggande –

För att bekämpa detta utbrott tillhandahöll den federala regeringen cirka 600 000 doser av vaccinet, tillverkat av Danmarks Bavarian Nordic och sålt under namnet Jynneos i Nordamerika, Imvanex i Europa och ursprungligen utvecklat för smittkoppor.

Men den siffran är fortfarande långt ifrån de cirka 1,6 miljoner människor som anses vara högrisk i landet, och nästa leverans (150 000 doser) kommer inte att anlända till USA förrän i september på grund av logistiska problem, sa en tjänsteman vid hälsodepartementet.

Department of Health sa förra veckan att 99 procent av de rapporterade fallen i USA involverar män som har sex med män. Denna population är, trots riskerna för stigmatisering, det prioriterade målet för vaccination.

De är också en prioritet för förebyggande åtgärder som organiseras av myndigheterna, i synnerhet som syftar till att skapa bättre kännedom om symtomen och att föreslå en minskning av antalet sexpartners från det att de vaccineras.

Omkring 14 000 doser av ett antiviralt läkemedel som ursprungligen utvecklades mot smittkoppor, tecovirimat, levererades, även om dess effektivitet mot apkoppor för närvarande är dåligt känd.

– Spara doser –

Till skillnad från tidigare vågor i Afrika, överförs denna nya epidemi av apkoppor huvudsakligen genom sexuellt umgänge, men de amerikanska hälsomyndigheterna (CDC) indikerar att andra vägar är möjliga, särskilt genom att dela säng, kläder och långvarig person-till-person-kontakt i ansiktet.

Ett litet men växande antal kvinnor och barn drabbas av sjukdomen.

Hittills har det inte inträffat några dödsfall i sjukdomen i USA, men vissa patienter har behövt läggas in på sjukhus för att hantera olidlig smärta.

Världshälsoorganisationen (WHO) aktiverade sin högsta beredskapsnivå i slutet av juli för att intensifiera kampen mot apkoppor.

På torsdagen sa den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten, FDA, att de undersöker möjligheten att tillåta vårdgivare att administrera fem doser av ett enda vaccin genom att ändra sättet som det injiceras på.

De första symptomen på apkoppor är hög feber, svullna lymfkörtlar och utslag som liknar vattkoppor.

Leave a Comment

Your email address will not be published.