Simian ortopoxvirus eller apkoppor

Monkeypox: initiering av förebyggande vaccination vid CHC

Inget fall av apkoppor har upptäckts i Guyana. De första offren identifierades dock i Spanien, Brasilien och Afrika, där viruset är endemiskt. Nu är det dags för förebyggande, människor i riskzonen kan vaccineras.Enligt ARS-brev från tisdagen den 2 augusti fick två personer i Guyana en dos apkopporvaccin på Cayenne Hospital Center.

Det är apkoppor sjukdom viral. Den överlämnas till människor genom kontakt med en person, ett djur eller ett föremål som bär på viruset. Det kan fås genom direktkontakt med blod, kroppsvätskor eller hudskador från ett infekterat djur.
Sjukdomen heter så pga som upptäcktes i några apor i ett laboratorium 1958.

Vaccination är nu tillgänglig. Guyana räknas cirka sextio endosflaskor. De två första vaccinerade var skyddade eftersom den ena beror på exponering för viruset och den andra är bland de riskfyllda. Han fick en dos förra veckan som förstrålning. Vaccination före exponering rekommenderas:

  • personer som har sex med män och som rapporterar flera sexuella relationer.
  • människor i prostitution.
  • av yrkesverksamma på platser för sexuell konsumtion.

Hudutslagen uppträder vanligtvis den första eller tredje dagen efter feberstart. Symtomen varar vanligtvis två till fyra veckor och går över av sig självt utan behandling.

Vaccination efter exponering erbjuds till identifierade riskkontakter. Det består av två doser med 28 dagars mellanrum av Imvanex-vaccinet.


Apkoppor©Pixabay

i Guyana, vaccination kan göras på Cayenne Hospital Center (CHC) och idelokaliserade centra för förebyggande och vård (CDPS).

Pasteurinstitutet stod för analyserna för att fastställa förekomsten av denna sjukdom. Hittills har nio prover tagits från misstänkta smittfall. Alla negativa

Leave a Comment

Your email address will not be published.