Monkeypox: mot förlängning av vaccination i Belgien

Även om Världshälsoorganisationen har krävt riskminskning genom att minska antalet partners, kommer homosexuella eller transpersoner, såväl som personer som behandlas för hiv, att kunna ta emot vaccinet.


Lästid: 2 minuter

AEfter att ha placerat smittkoppsutbrottet på märket under den högsta hälsotröskeln, registrerade WHO under de senaste två dagarna de tre första dödsfallen kopplade till sjukdomen utanför den afrikanska kontinenten och sa att man förväntade sig en ökning av dödsfallen i Europa, epidemins epicentrum . Inför en ökning av fall, som främst drabbar män som har sex med män, rådde WHO på onsdagen denna grupp människor att minska antalet sexpartners “tills vidare”. Samtidigt insisterar WHO på behovet av att undvika all stigmatisering av ett visst samhälle som kan leda till att dess medlemmar döljer sjukdomen, inte söker behandling och fortsätter att sprida den.Mer än 18 000 fall av apkoppor har upptäckts i 78 länder sedan början av maj utanför endemiska områden i Afrika. Europa är epidemins epidemicentrum: 70 % av fallen är koncentrerade till Europa (och 25 % i Amerika). Åtta personer har dött av sjukdomen, fem i Afrika och nu tre utanför den kontinenten. Cirka 10 % av fallen kräver sjukhusvistelse för att försöka lindra smärtan som patienterna upplever.

Vilka två vacciner?

När det gäller tillgången på doser av vaccinet från danska Bavarian Nordic-laboratoriet kommer det inte att finnas några för närvarande… De flesta av de 16 miljoner doserna är i bulk och kommer att ta flera månader att förpackas i flaskor redo att användas. Belgien har för närvarande 3 000 doser och räknar med 30 000 till hösten. Med tanke på beståndens tillstånd har mycket strikta villkor beslutats för tillgång till vaccinet. På frågan om RTL/TVI tillkännagav dock professor Yves Van Laethem, en medlem av High Council of Health, att vaccinationen kommer att utökas denna vecka till fyra prioriterade grupper: homosexuella eller transpersoner, homosexuella män som har haft sexuellt överförbara sjukdomar, som antingen är hiv-positiva eller tar medicin för att förhindra att man smittas av viruset under sex.

Vaccination utförs med två doser med minst 28 dagars mellanrum. För personer som vaccinerats mot smittkoppor i barndomen räcker det med en dos. En tredje dos rekommenderas för immunsupprimerade.

Leave a Comment

Your email address will not be published.