Natos utvidgning: USA ratificerar Sveriges och Finlands medlemskap

Den amerikanska senaten godkände i torsdags upptagandet av Sverige och Finland, enligt begäran från Joe Bidens administration. Denna ratificering kommer efter det historiska beslutet från dessa två länder att överge sin neutralitet på grund av den ryska invasionen av Ukraina.


Lästid: 2 minuter

storUSA ratificerade på onsdagen Finlands och Sveriges NATO-anslutningsprotokoll, efter de två ländernas historiska beslut att överge sin neutralitet över Rysslands invasion av Ukraina.Den amerikanska senaten godkände denna resolution med en mycket stor majoritet, med valda tjänstemän från båda partierna (95 röster mot 1). Det krävdes två tredjedelars majoritet för att godkänna texten.

Biden-administrationen stödde starkt denna ratificering, som var tänkt att visa stabiliteten hos Atlantiska alliansen inför ett expansionistiskt Ryssland. I USA är det bara senaten som har makt att ratificera internationella avtal.

Rysslands president Vladimir Putin försökte använda kriget i Ukraina för att splittra väst. Istället visar dagens omröstning att alliansen är starkare än någonsin”, sa senatens majoritetsledare Chuck Schumer kort före omröstningen.

Denna omröstning kommer en dag efter att anslutningsprotokollen ratificerades av det franska parlamentet, liksom av Italien på onsdagen.

Inklusive USA har 23 nationer redan ratificerat medlemskapet i de två länderna av de 30 som behövs, enligt Natos parlamentariska församlings räkning.Alla Natos medlemsländer måste ratificera sina anslutningsprotokoll innan de träder i kraft och därmed kan Finland och Sverige dra nytta av artikel 5.


Leave a Comment

Your email address will not be published.