Och belgarnas favoritbil är…

Mitt i en kollaps efter komponentbrist som alltid försenar leveranser är den belgiska marknaden mitt i förändring. Diesel har aldrig varit så impopulärt, till skillnad från hybrider och el, som är populära bland företag. Och framför allt fortsätter SUV:n att surfa på vägen till framgång i den utsträckningen att den nu står för mer än hälften av nyregistreringarna.

Den mest populära bilen i Belgien är dock inte en SUV. Under det första halvåret var den lilla Citroën C3 återigen mest registrerad: 4 934 gånger. Den ligger dock långt före två stadsjeepar: BMW X1 (4 155) och Volvo XC40 (4 067).

Och belgarnas favoritbil är...
©Citroën

Leasing förvränger siffrorna

Men tittar vi på detaljerna ser vi att X1 och XC40 ligger på första plats (i den ordningen) i Flandern och Bryssel. Citroën C3 är bara 3:a respektive 5:a i dessa regioner. Anledningen är mycket enkel: dessa två fordon har en stor del av sin framgång att tacka företagets system, varför de till största delen omfattas av leasing. Nästan alla leasingbolag finns dock i huvudstaden och i norra landet.

Och belgarnas favoritbil är...
©BMW

Det räcker med att vara övertygad om detta genom att ta en titt på fördelningen av försäljningen mellan privatpersoner och professionella. Bland proffsen har BMW X1 3 519 registreringar och ligger före Volvo XC40 som har registrerats 3 055 gånger. Bland individer prisades Dacia Sandero, före Toyota Yaris och en annan Dacia, Duster.

Walloon Top 3, mycket mer inriktad på privata köpare, skiljer sig också mycket från andra regioner: Citroën C3 ligger före Dacia Sander och Duster.

Och belgarnas favoritbil är...
©Renault

Renault för privatpersoner, BMW för proffs

När det gäller märken är BMW fortfarande den mest populära i hela Belgien. En plats tack vare sin framgång hos professionella kunder, där tillverkaren ligger före två andra premiummärken, Mercedes och Audi. Bland individerna ligger Renault före Volkswagen och Toyota.

Leave a Comment

Your email address will not be published.