“Om ingen ställs till svars för det här mordet är det ett slags grönt ljus att döda amerikanska medborgare.”

Släktingar till journalisten, som dödades när han bevakade en israelisk militäroperation på den ockuperade Västbanken, reste till Washington på Mr. Blinkens inbjudan efter att utan framgång ha försökt träffa president Joe Biden under hans senaste besök i Israel och de ockuperade områdena.

“Vi fortsätter att kräva ansvar och rättvisa för Sirin,” sa journalistens systerdotter, Lina Abu Akleh, till AFP när hon lämnade utrikesdepartementet efter en nästan timme lång intervju med Blinken.

“Om ingen hålls ansvarig för mordet på Shireen är det ett slags grönt ljus som ges till andra regeringar att döda amerikanska medborgare”, tillade den 27-åriga unga kvinnan, som främst hade sällskap av journalistens bror. , Tony.

Lina Abu Akleh sa att USA:s utrikesminister förstod familjens oro och lovade att “etablera en bättre kommunikationskanal”.

Men han är “inte hängiven” till familjens krav på en oberoende amerikansk utredning av omständigheterna kring journalistens död, tillade han.

Den panarabiska Al Jazeera-ankaret Shireen Abu Akleh bar en skottsäker väst märkt “press” och en rapporteringshjälm när hon dödades av en kula i huvudet den 11 maj i Jenin. Inga palestinska krigare fanns i närheten av journalisten och israeliska soldater var cirka 200 meter bort.

"Om ingen ställs till svars för detta mord, är det ett slags grönt ljus att döda amerikanska medborgare"
©AFP

Den 4 juli kom USA ut med ett uttalande om att hon “troligen” dödades av eld från en israelisk position, utan anledning att tro att hennes död var avsiktlig. Familjen hade kritiserat det pressmeddelandet.

“Djupgående” forskning.

Tillfrågad på tisdagen om möjligheten till en ny amerikansk utredning, citerade talesmannen för utrikesdepartementet, Ned Price, uttalandet den 4 juli och antydde att det var nog för USA.

“Vi tror att släppandet av dessa fynd visar vårt engagemang för en trovärdig utredning, en grundlig utredning och framför allt en utredning som etablerar ansvarsskyldighet”, sa han till reportrar.

"Om ingen ställs till svars för detta mord, är det ett slags grönt ljus att döda amerikanska medborgare"
©AFP

Den israeliska militären har “procedurer för att undvika civila offer” och “för att säkerställa att detta inte händer igen”, tillade han.

Mr Blinken framförde sina “hjärtliga kondoleanser” till familjen och hyllade Shireen Abu Akleh, en “orädd sanningssökande” journalist, sade Price.

Israel har alltid förnekat att Al Jazeera-journalisten var medvetet måltavla. Den israeliska militären hade initialt föreslagit att en palestinsk beväpnad man var i början av skottlossningen, innan han drog sig tillbaka.

Herr Blinken hade kritiserat “invasionen av den israeliska polisen” vid journalistens begravning. Israelisk polis beväpnad med batonger försökte skingra en folkmassa som viftade med palestinska flaggor. Efter detta ingripande föll kistan nästan ur händerna på bärarna men fångades av lemmarna.

Anhöriga till Shireen Abu Akleh ska också träffa kongresstjänstemän som har krävt en FBI-utredning.

“Om vi ​​tillåter att Shireens mord glöms bort, sänder vi budskapet att amerikanska medborgares liv utomlands inte spelar någon roll, att livet för palestinier som lever under israelisk ockupation inte spelar någon roll. betydelse och att världens modigaste journalister, de som täcker den mänskliga inverkan av väpnade konflikter och våld, kan offra sig själva”, konstaterade Shireens bror, Tony Abu Akleh, inför samtal med amerikanska ledare.

Leave a Comment

Your email address will not be published.