“Otänkbart i modern tid”: ukrainare berättar om sin tid i ryska “filtrerande” centra.

Igor Talalai tillbringade tre mardrömslika månader, inlåst i flera “infiltrationscentra” i Ukraina efter att han arresterades av ryska trupper i martyrstaden Mariupol.

Den 25-årige mannen, fortfarande skadad, berättade om sin prövning i onsdags i Wien under ett möte som hölls i OSSE:s högkvarter i Wien.

Igor Talalai
Igor Talalaï ©AFP

Han hjälpte invånarna att evakuera hamnstaden som belägrades av den ryska militären i mars när han arresterades och fördes till det pro-ryska separatistterritoriet Donetsk (öst).

“Det var extremt svårt”, anförtror Igor Talalaï och minns misshandeln han fick och hungern som plågade honom “ständigt”. Han fick bara några skedar kokt havregryn om dagen och en mager buljong.

Han minns också en tre gånger tre meter lång cell där han låstes in med 30 andra personer, tvingades stå och några torterades med elektriska stötar.

Denna student, som älskade att spela fotboll före kriget, föredrar att ignorera andra mycket smärtsamma episoder av hans “88 dagars” fängelse.

Nu bosatt i sin hemstad Dnipro (mitten) kom han till den österrikiska huvudstaden för att vittna om “filtreringslägren”.

“Bävar”

I en rapport som publicerades i mitten av juli sade Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) att de är “djupt bekymrade” över Moskvas behandling av tiotusentals ukrainare i dessa anläggningar, uppgående till nästan 20 stycken.

Dokumentet nämner “våldsamma förhör” med registrering av personuppgifter, “förödmjukande kroppsvisitationer” och till och med försvinnandet av de som misstänks ha kopplingar till ukrainska styrkor.

Moskva försäkrar å sin sida att dess enda mål är att tillåta civila att “evakuera” från “farliga områden”.

Om detta system hade börjat implementeras efter 2014 av separatistiska myndigheter i östra delen av landet, så “generaliserades” det och utvecklades “i mycket stor skala”, enligt journalisten Stanislav Miroshnychenko, som genomförde en studie i frågan för NGO Media Initiative for Human Rights (MIHR).

Även närvarande i Wien arresterades Yuri Berezovsky i Lugansk-regionen.

Yuri Berezovsky
Iouri Berezovsky ©AFP

“Jag hade tur eftersom de släppte mig, men under hela häktet levde jag i rädsla för att inte veta hur det skulle sluta. Det var det läskigaste”, minns den 32-årige musikläraren.

Å sin sida har Olga Tabatchouk inte hört från sin 38-årige son sedan han förflyttades till ett av dessa centra.

“Jag vet inte om han lever eller inte. Det är ren och skär skräck, ofattbar i modern tid”, andas sextioåringen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.