Putin och Erdogan möttes i Ryssland

Putin och Erdogan möttes i Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin sa på fredagen att han hoppas kunna underteckna ett avtal för att öka det ekonomiska samarbetet med Turkiet när han välkomnade sin motsvarighet Recep Tayyip Erdogan till Sochi i södra Ryssland.

Jag hoppas att vi i dag kan underteckna ett memorandum för att stärka våra ekonomiska och handelsmässiga bandPutin sa i början av mötet med Erdogan, som sändes på rysk tv.

Kremlskaptenen tackade den turkiske presidenten för hans insatser som gjorde det möjligt att hitta ett avtal mellan Moskva och Ukraina om leveranser av ukrainskt spannmål från ukrainska hamnar vid Svarta havet.

Tack vare ditt omedelbara deltagande och FN:s sekretariats medling har problemet med leveranser av ukrainskt spannmål från Svarta havets hamnar lösts. Leveranserna har redan börjat och jag vill tacka er“, Pekat ut.

Han lyfte också fram Ankaras roll i transporten av rysk gas till Europa genom gasledningen TurkStream. “Europeiska partner bör vara tacksamma mot Turkiet för att de säkerställer en oavbruten transitering av rysk gas“, sa M. Poutine.

Erdogan för sin del sa att han hoppas att hans möte med Putin skulle “öppna en helt annan sida i relationer“Ryskt-turkiskt, tillade att delegationer från båda länderna hade diskussioner”mycket produktiv“, särskilt inom handel och turism.

Den turkiske presidenten sa också att han ville prata med sin ryska motsvarighet om Syrien, där Ankara hotar att inleda en militär operation mot kurdiska grupper som den beskriver som “terrorister”, som Moskva motsätter sig.

Att diskutera utvecklingen i Syrien vid detta tillfälle kommer att bidra till att lugna regionen. Vår solidaritet i kampen mot terrorismen är mycket viktig“, betonade Herr Erdogan.

Den turkiske statschefen sa också att han ville säkerställa att byggandet av kärnkraftverket Akkuyu av den ryska kärnkraftsjätten Rosatom i södra Turkiet skulle respektera “fast schema”, medan en tvist sannolikt kommer att orsaka förseningar i detta megaprojekt.

Leave a Comment

Your email address will not be published.