Recension av ‘The Grey Man’: Imponerande action, men konstigt nog fast i en gråzon

Den grå mannen

Regisserad av Anthony och Joe Russo

Skådespelare: Ryan Gosling, Chris Evans, Ana de Armas, Jessica Henwick, Regé-Jean Page, Dhanush, Wagner Moura, Julia Butters, Alfre Woodard och Billy Bob Thornton

ANSVARSFRISKRIVNING: Mindre filmspoilers finns i den här recensionen.

Ibland hjälper inte titeln filmen.

Inte för att regissörerna Anthony och Joe Russo hade så mycket val i titeln Den grå mannenderas nya Netflix spionthriller med Ryan Gosling i huvudrollen – anpassning av romanen med samma namn om en mörk CIA-mördare på flykt.

Ändå är det svårt att inte tänka på titeln när man överväger den övergripande effekten av en film som inte sparar några kostnader för underhållning, och som i slutändan känns lite planlös, förvirrande intetsägande, och – vilket ord letar vi efter? Åh ja. Grå.

Det här är lite synd när du spenderar rapporterade 200 miljoner USD. Och det är inte så att vi inte kan se vart pengarna tog vägen. Först och främst är Gosling, även med sin karisma avsiktligt återhållen här – kalla det “sittande”-processen, fortfarande värd att titta på.

Men sällan har det globala kaoset sett så lyxigt ut som i denna satsning, som tar oss från Bangkok till Baku, från Wien till Kroatien till Prag till Frankrikes fantastiska Chateau de Chantilly, från slingrande kullerstensgator till storslagna slott och upp till himlen, också – allt i jakten på en man.

Jag är en GRÅ Man, fan, inte en RÖD Man.Jag är en GRÅ Man, fan, inte en RÖD Man.

Handlingen är verkligen imponerande. Ta bara en scen som Russos kallade “en film i en film” – och kanske menade de inte budgeten, men den här inspelningen kostade enligt uppgift 40 miljoner dollar.

På ett pittoreskt torg i Prag förblir Goslings karaktär handfängsel vid en bänk – ganska lugnt, med tanke på omständigheterna – när han möter vågor på vågor av mördare (och kanske alla tillgängliga filmrekvisita och fordon på den europeiska kontinenten).

Sedan finns det scenen i luften där Gosling slåss mot beväpnade män som plötsligt får order om att döda honom under flygningen, vilket leder till en sekvens som involverar bränder och explosioner, fallskärmshoppning och allt annat du kan föreställa dig.

Om du är som jag kanske du börjar undra: Kommer detta dyra uppdrag att ta sig till månen? Jag menar, vi vet att Gosling har erfarenheten av att landa på månens yta – också fredligt. Och vad mer är en platsfotografering?

Jag skulle kunna göra det här hela dagen, men den här mustaschen får mig att klia.Jag skulle kunna göra det här hela dagen, men den här mustaschen får mig att klia.

Men det här är inte “The First Man”, det här är den GRÅ mannen. “Du skulle existera i det grå”, säger CIA-chefen Donald Fitzroy (Billy Bob Thornton) till Goslings karaktär, då en ung fånge som tittar på årtionden i en mordcell, i en tillbakablick. Han kommer att vinna en fribiljett för att komma ut ur fängelset om han går med på hela grejen med hemlig mördare.

Nu är det 18 år senare och Sierra Six, eller förkortat Six (eftersom 007 är tagen, skämtar han) är på jobbet. Han är i Bangkok, tillsammans med sidekicken Dani (Ana de Armas, attraktiv men underutnyttjad) för att döda någon på en nyårsfest, distansregisserad av sin nuvarande chef, Denny Carmichael (Regé-Jean Page of Bridgerton, fick tyvärr en kartongroll, samt Jessica Henwick som hans kollega). Han var på väg att använda sitt enorma vapen när han lade märke till ett litet barn i närheten. “Godkänd för säkerhet”, fick han höra. Men Six kommer inte att ta några chanser och slutar med att döda på gammaldags sätt.

Men innan mannen går ut, informerar han Six att han faktiskt är i samma lag och ger honom en åktur med kompromissande information om deras kollegor. “Du är förmodligen nästa”, säger han.

För sista gången, NEJ, du kan inte rita på min bärbara dator förrän jag får mitt nästa mord.För sista gången, NEJ, du kan inte rita på min bärbara dator förrän jag får mitt nästa mord.

Nu är Six på flykt. Han är bra på att fly (bevittna parkbänken och planet.) Gå in i LLoyd Hansen, den mest sadistiska av frilansmördarna, som vi möter medan han torterar någon. Lloyd är så dålig att till och med CIA inte ville ha honom på heltid, men nu behöver de honom.

Allt med Lloyd är extremt, till att börja med hans mustasch. Evans har kul med att vara djävulsk, och får några bra rader tillsammans med några rent korkade, en av de mest intressanta är: “Vill du göra en omelett? Du måste döda några människor.” Men ärligt talat, tortyrscenerna… behövde vi det?

Under tiden, genom en annan tillbakablick, får vi veta att Six har en nära relation med Fitzroys unga systerdotter, Claire (den underbara 13-åriga Julia Butters från Det var en gång i… Hollywood.) Claire, som har förlorat sina föräldrar, har ett hjärtproblem och behöver en pacemaker – en viktig handlingspunkt.

Försöker ryssarna aktivt få oss att se så osexiga ut som möjligt?Försöker ryssarna aktivt få oss att se så osexiga ut som möjligt?

Andra anmärkningsvärda stödspelare inkluderar Alfre Woodard i en alltför kort tur som nyckelallierad till de sex och Dhanush som en annan expertmördare som ropar på hjälp. Den uttrycksfulla Butters ger dock den mest empatiska prestationen – för att vara rättvis kan ingen annan helt komma ifrån, oavsett den snygga examen (“Vi gick alla till Harvard tillsammans” är en linje som universitetets PR-team omedelbart kan protestera.)

Och ja, Goslings sexa är knuten till Claire, men mannen är en kontraktsmördare, så det är svårt att rota efter honom. Och till skillnad från den alltmer övermänskliga Tom Cruise Omöjligt uppdragfranchise som den här filmen kanske vill efterlikna, vi kan inte ens rota till Gosling i hans heroiska kamp mot åldrandets mörka kraft – han är två decennier yngre än Cruise.

På tal om snyggt utseende, vilket Gosling fortfarande inte kan låta bli att göra, finns det ett omnämnande av Ken Doll här – kanske en nick till hans kommande tur i den nya Barbie-filmen. Om du fångar det kan du föreställa dig hur hon kommer att se ut med blont hår och ett fånigt leende.

För att parafrasera The Muppets, det är inte lätt att vara grå. – AP

Leave a Comment

Your email address will not be published.