Spänningen mellan Kina och USA: Nancy Pelosi bekräftar att hon är på väg till Asien

Nancy Pelosi, talmannen för det amerikanska representanthuset, bekräftade på söndagen att hon var på väg till Asien, utan att nämna ett eventuellt stopp i Taiwan. Denna hållning kan ytterligare försämra relationerna med Kina och kommer att ses av den kinesiska regimen som en provokation.


Lästid: 3 minuter

storTalmannen i USA:s hus Nancy Pelosi bekräftade på söndagen att hon var på väg till Asien, utan att nämna ett eventuellt stopp i Taiwan som ytterligare kan anstränga relationerna mellan Kina och USA.“Jag leder en kongressdelegation till Indo-Stillahavsområdet för att bekräfta USA:s orubbliga engagemang för sina allierade och vänner i regionen”, sa Pelosi i ett uttalande.

“I Singapore, Malaysia, Sydkorea och Japan kommer vi att hålla möten på hög nivå för att diskutera hur vi kan främja våra gemensamma värderingar och intressen, inklusive fred och säkerhet, ekonomisk utveckling och handel. , Covid-19-pandemin, klimatkrisen, mänskliga rättigheter och demokratiskt styre”, tillade han.

Singapores utrikesministerium har bekräftat att Pelosi och hennes medföljande delegation kommer att besöka stadsstaten den 1-2 augusti. Talmannen för representanthuset vidhåller tvetydighet över ett eventuellt besök i Taiwan av säkerhetsskäl.

I veckor har spänningarna mellan USA och Kina stigit över rapporter om att de kan besöka den självstyrande ön, som Kina anser vara en del av sitt territorium. Peking skulle se en passage, till och med en kort sådan, av talmannen för representanthuset på ön som en provokation.

Militära spänningar ökar

Washington har inga diplomatiska förbindelser med Taipei och erkänner den kommunistiska regimen i Peking som den enda representanten för Kina. Men USA säljer vapen till ön och hyllar dess “demokratiska” regim.

Nancy Pelosi besök kommer när den militära spänningen ökar i regionen. Taiwans militär höll sina största årliga militärövningar denna vecka, som inkluderade skenavlyssningar av kinesiska attacker från havet.

Samtidigt lämnade det amerikanska hangarfartyget USS Ronald Reagan och dess flottilj Singapore till Sydkinesiska havet som en del av en planerad operation, sa den amerikanska flottan.Och på lördagen, som svar, genomförde Kina en militärövning med “skärande ammunition” i Taiwansundet.


Leave a Comment

Your email address will not be published.