Star Trek-skådespelerskan Nichelle Nichols, Uhura, dör vid 89 år

Nichelle Nichols, den banbrytande svarta skådespelerskan som porträtterade kommunikationschefen Nyota Uhuru med kall auktoritet i den populära 1960-talsserien Star Trekhan dog vid 89.

Hennes son, Kyle Johnson, meddelade dödsfallet på den officiella webbplatsen uhura.com och sa: “I natt dukade min mor, Nichelle Nichols, under för naturliga orsaker och gick bort. Men hennes ljus, som uråldriga galaxer som nu ses för första gången, tid, kommer att stanna.”

En talesman för familjen sa att Nichols dog i Silver City, New Mexico, där hon bodde med sin son.

Hyllningar kom snabbt, inklusive en lång lista med hängivna “Trekkies”.

George Takei, som som rorsman Sulu delade bron med Lt. Uhura på USS Enterprise, kallade henne “ojämförlig och ojämförlig”, medan den framstående Georgia-politikern Stacey Abrams berömde henne som “en mästare, en krigare och en stor skådespelare”.

Nichols skrev historia med en av de första interracial-kyssarna på amerikansk tv – kramen från 1968 som han delade med Enterprises kapten Kirk, spelad av William Shatner (en kyss som anses värd en separat Wikipedia-post).

Nichelle Nichols var mest känd för sin roll som Lt. Nyota Uhura i Nichelle Nichols var mest känd för sin roll som Lt. Nyota Uhura i “Star Trek: The Original Series”. – Foto: Filepic

Martin Luther King Jr själv. han hyllade en gång Nichols, som slog igenom med sin kraftfulla prestation i en tid då svarta skådespelare oftare castades som tjänare eller brottslingar.

Nichols, som tränade i balett och musikteater, sa vid ett tillfälle Star Trek till skaparen Gene Roddenberry att hon ville lämna föreställningen för att återvända till teatern.

Men när hon nämnde det för King, berättade han vid ett slumpmässigt möte Hollywood Reporter: “Allt leende kom från hans ansikte och han sa:” Det kan du inte göra. Förstår du inte, det här är första gången vi har setts som vi borde vara? Du har ingen svart roll . Du har en lika stor roll.'”

Hon stannade.

Nichelle Nichols vid NASA:s Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, Calfiornia, 5 augusti 2012 – Foto: ReutersNichelle Nichols vid NASA:s Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, Calfiornia, 5 augusti 2012 – Foto: Reuters

Även om Nichols är mest känd som Uhura, har han haft en varierad karriär och dansat med Sammy Davis Jr. Porgy och Besssom visas i NBC-serien hjältar och albuminspelning.

Hon spelade också Uhuru – ett namn hämtat från swahili för “frihet” – bland de sex bästa Star Trek filmer.

Senare arbetade Nichols som rekryterare för NASA – som kontaktade henne efter att ha kritiserat dess brist på mångfald – och uppmuntrade framgångsrikt flera begåvade afroamerikaner och kvinnor av alla raser att överväga karriärer på rymdbyrån. – AFP

Leave a Comment

Your email address will not be published.