En av Lake Meads torra armar där du kan se en sjunken båt.

Torkan avslöjar Lake Meads mörkaste hemligheter | Värld

Lake Mead ligger cirka 50 kilometer sydost om Las Vegas och är den största vattenmassan i USA. Den förser 25 miljoner amerikaner med vatten, men dess nivå är idag den lägsta någonsin sedan den bröts 1937. Hemligheter, fram till dess under vatten, dyker upp igen.

Mänskliga kvarlevor, delvis begravda i lera, hittades nyligen på stranden av Lake Mead. Denna fruktansvärda upptäckt beror på sjunkande vattennivåer i samband med den svåra torkan som rasar över västra USA. Detta är den tredje kroppen som hittats på platsen sedan maj.

Först hittade båtsmännen en gammal rostig jerryburk som innehöll kroppen av en man som hade blivit skjuten i mitten av 1970-talet eller början av 1980. För utredarna är detta brott nödvändigtvis undertecknat av maffian. Denna period var den mest våldsamma och dödliga i Las Vegas. Medlemmar av den undre världen var ofta inblandade.

En vecka senare upptäckte två systrar fler mänskliga kvarlevor. De två kvinnorna trodde först att de var ben av ett amerikanskt får, men så var inte fallet. “Det finns en god chans att om vattennivån fortsätter att sjunka kommer vi att hitta fler mänskliga kvarlevor,” sa Las Vegas-polisen Löjtnant Ray Spencer i maj förra året. Han hade rätt. Tidigare i veckan upptäcktes nya mänskliga kvarlevor på botten av sjön. Dessa har ännu inte analyserats.


Satellitbilder av Lake Mead tagna av NASA i början av juli 2000 och början av juli 2022 visar hur mycket reservoarens vattennivå har sjunkit.

Tidigare i somras dök plötsligt ett skepp från andra världskriget upp igen. Båten användes en gång för att övervaka Colorado, floden som mynnar ut i Lake Mead.

Vi vet också att en B-29 kraschade på sjöns botten 1948. Om den ännu inte syns på ytan går det fortfarande att se den under vattnet. Dessutom, när sjön bildades i slutet av 1930-talet, arbetade arkeologer i området. Det är därför mycket troligt att arkeologiska fynd kommer upp till ytan.

En av Lake Meads torra armar där du kan se en sjunken båt. © AFP

Lokalt hoppas man att vattennivåerna i bassängen ska stiga under de kommande veckorna och att Lake Mead ska hålla sina mörkaste hemligheter för sig själv. Men utsikterna är ganska dystra. Under två decennier har Coloradoflodens nivåer fortsatt att sjunka på grund av torka, och Lake Mead-nivåerna kommer sannolikt att följa den nedåtgående kurvan.

Sedan 1983 har reservoarens vattennivå sjunkit över 52 meter. Överdriven vattenanvändning, extrem värme och sjunkande smältvatten har stressat Coloradofloden. Hittills har Lake Mead endast cirka 27 % kapacitet.

Hoover Dam reglerar Lake Meads vattenreservoar.
Hoover Dam reglerar Lake Meads vattenreservoar. © AFP

Satellitbilder av Lake Mead tagna av NASA i början av juli 2000 (vänster) och början av juli i år (höger) visar tydligt att vattennivån i reservoaren har sjunkit avsevärt på två decennier.
Satellitbilder av Lake Mead tagna av NASA i början av juli 2000 (vänster) och början av juli i år (höger) visar tydligt att vattennivån i reservoaren har sjunkit avsevärt på två decennier. © Journalister / Omslagsbilder

Leave a Comment

Your email address will not be published.