Dr Charlotte Turmente

Tourista: hur man undviker och behandlar “resenärens diarré”

Mellan 25 och 60 % av resenärerna drabbas av turistsjuka under sin semester. Denna sjukdom orsakar svår diarré, men också illamående, kräkningar, magkramper eller feber.

Dr Charlotte Turmente

Skrivet på

Tourista: hur man undviker och hanterar "resenärs diarré"
Shutterstock

Mer känd som “resenärens diarré”, turista är fortfarande en av semesterfirares största farhågor. Vi ger dig några tips för att undvika att få det och behandla det utan att äventyra din semester.

Hur fångar du turisten?

Sjukdomen orsakas av bakterier som Escherichia coli eller, mindre vanligt, av ett virus eller en parasit. Dessa mikrober finns i dåligt renat vatten, dåligt tvättad eller dåligt tillagad mat. Symtom uppträder mellan 12 till 72 timmar efter intag av mikroben och försvinner även utan behandling inom 3 till 5 dagar.

Diagnosen är klinisk, avföringsanalysen utförs endast om symtomen kvarstår eller det finns tvivel.

Läs också: Varför blir vi förstoppade när vi reser?

Vilken behandling?

Ett medel mot diarré kan vara nödvändigt, särskilt om du reser utan tillgång till en toalett. Det kan vara acetorfan eller loperamid.

Antibiotika behövs ibland vid feber, blod i avföringen eller mycket svår diarré. En matsmältningsförband kan avsluta behandlingen. Kräkningar behandlas med ett antiemetikum som metopimazin och ett läkemedel som Spasfon, magkramper.

Förutom behandling är det nödvändigt att återfukta genom att varva salta och söta vätskor (grönsaksbuljonger eller örtte med honung, till exempel för att ge få kalorier).

Orala rehydreringslösningar (ORS) rekommenderas för att ge vätskor och mineralsalter i lämpliga proportioner. Om ORS inte finns tillgängligt kan en coladrink göra susen.

Kosten bör tillfälligt anpassas genom att undvika mat som är rik på fiber och föredrar ris, pasta, kokta morötter eller bananer.

Konsultation krävs om avföringen innehåller slem eller blod, om allmäntillståndet har förändrats (viktnedgång, kraftig trötthet) eller om symtomen kvarstår trots behandling.

Vilka vatten bör föredras?
Vilka vatten bör föredras? —
Health magazine – Frankrike 5

För att inte missa hälsoinformation, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Leave a Comment

Your email address will not be published.