USA: Kansas bibehåller aborträttsgaranti efter “galna val”

Väljare i denna konservativa delstat avvisade ett ändringsförslag som skulle ha tagit bort språk som garanterar rätten till abort i statens konstitution och kunde ha banat väg för strängare reglering eller ett förbud.


Lästid: 2 minuter

storVäljare i Kansas, i USA:s mellanvästern, röstade på tisdagen för en konstitutionell garanti för abort, i den första stora abortomröstningen sedan USA:s högsta domstol slog ner den federala rätten till abort.Väljare i denna konservativa delstat avvisade ett ändringsförslag som skulle ha tagit bort språk som garanterar rätten till abort i statens konstitution och kunde ha banat väg för strängare reglering eller ett förbud.

Detta val sågs som ett politiskt test på nationell nivå, eftersom många konservativa stater redan har förbjudit eller planerar att snabbt förbjuda all rätt till abort.

En stund efter att vallokalerna stängt klockan 19.00. lokal tid, sade Kansas Supervisor of Elections Scott Schwab valdeltagandet var minst 50 procent, vilket är i linje med förväntningarna för denna typ av val.

Vid middagstid hade nästan 250 väljare passerat genom vallokalen Olathe i förorten Kansas City, samma antal som för närvarande ses i ett presidentval, enligt opinionsundersökningsarbetaren Marsha Barrett.“Det här valet är galet”, sa han till AFP. “Folk är fast beslutna att rösta. »


Leave a Comment

Your email address will not be published.