Batgirl Warner Bros.jpg

Varför släpps vissa filmer aldrig?

Batgirl Warner Bros.jpg

I veckan tillkännagavs att Warner Bros. beslutade att skjuta upp releasen helt Batgirl, en anpassning av DC Comics karaktär. Filmen var från början grönt ljus för att vara en exklusiv HBO Max-release, men nu verkar det som att den nya företagsregimen på Warner Media har beslutat att den inte kommer att distribueras av något slag. Rykten snurrade om att testundersökningar var hemska, även om insiders sa det Mångfald att filmens kvalitet inte hade något att göra med beslutet att filmen skulle få göras. Snarare berodde det på att “att önska att DC:s studioskiffer skulle vara på blockbuster-nivå.” Detta verkar i bästa fall skissartat, med tanke på det Batgirl den var fortfarande budgeterad till cirka 90 miljoner dollar och inspelningen avslutades. Det är inte ovanligt att filmer ställs till sin egen studio på det här sättet, men det är extremt sällsynt, särskilt eftersom det är en stor franchise med en välkänd karaktär och stora stjärnor i rollistan.

Idag verkar tanken att något är 100% otillgängligt nästan mytisk. Förlorade medier fortsätter att vara en fascination av Internet och ämnet för många YouTube-videor, eftersom det verkar otänkbart för yngre generationer att vi inte har allt till hands. Vi blir besatta av de mest meningslösa och groteska sakerna helt enkelt för att vi inte kan se dem för tillfället. Sådant inspirerar till konspirationsteorier som gränsar till barocken. Det är något lockande med tanken på att ett konstverk är så fel, så radikalt, kontroversiellt och störande, att det måste hållas utom synhåll för oskyldiga ögon. Tänk på det Dagen då clownen grät, Jerry Lewis fantastiskt felaktiga koncentrationslägerfilm som han höll borta från publiken när han insåg hur fruktansvärt fel han hade gjort den. Men filmer som inte visas är oftast offer för dagliga affärsbeslut.

Kom ihåg Konungens dotter, en förvirrande historisk fantasyromantik som kastades ut på en handfull biografer bara sju år efter dess ursprungligen planerade släpp? Det är ett sällsynt fall där filmen faktiskt har setts av en publik, men historien bakom dess oändliga fördröjning är i huvudsak standarddilemmat för en osläppt film: gör ett stort väsen av sig i förproduktionen och städa sedan huset så snabbt som möjligt. Kanske kan du ge några löften att du så småningom kommer att släppa filmen, men ingen tror på sådana påståenden. Rykten om interna problem, dåliga testvisningar, konflikter mellan regissör(er) och producenter börjar snurra. Han slutar fråga skådespelarna om hans frigivning. Om du har tur är det bara nördar som jag som någonsin kommer ihåg att du lovade en film.

Det finns fall där filmer dras av skäl som kan vara mer olycksbådande än bara affärer. Under de senaste åren har ett antal kinesiska filmer tagits bort från schemat dagar innan publiken förväntades se dem. Storbudgetanpassning Trekroppsproblemet förblir outgiven tack vare juridiska frågor och studiobråk, men vissa har teoretiserat att det kan ha varit ett politiskt drag. Zhang Yimous En sekund skulle visas på filmfestivalen i Berlin innan han drogs på grund av “tekniska svårigheter”, ett öde som också drabbade Bättre dagar. ‘Tekniska skäl’ ses som kod för ‘statlig censur’. 2016 antog den kinesiska regeringen en lag som förbjuder filminnehåll som anses vara skadligt för landets “värdighet, ära och intressen”.

Fortfarande Batgirl Fallet verkar fortfarande unikt. De flesta av de osläppta filmerna är låginsatsoperationer, eller sådana som inte var positionerade som stora franchisetält baserade på ikoniska karaktärer. De är inte så påträngande om det, inte heller är förproduktionsrapporten så detaljerad. Och kom ihåg, den här filmen var inte ens gjord för bio. Det var tänkt att vara en streamingtitel. Så för en hemmafilm som kastas runt så här är verkligen bananer.

Ännu en rapport från Mångfald gav ett smärtsamt banalt skäl till beslutet: skatter. Med Warner Media som genomgår ännu en regimförändring tack vare dess sammanslagning med Discovery Inc. förra året är företaget ett clearinghus. Det är vanligt att nya chefer sparkar sina föregångares projekt till trottoarkanten, antingen som en kostnadsbesparingsåtgärd eller som en tävling för att mäta jävla värde. Redan innan David Zaslav tog över tyglarna på nybildade Warner Bros. Discovery som vd i våras gjorde han klart att han vill vända på företagets strategi att visa storfilmer på bio och hemma samtidigt. Istället för att öka utgifterna på Batgirl för att motsvara dessa nya förväntningar beslutade de att skriva av skatten. Det är mer ekonomiskt lönsamt att slänga sin film än att låta folk se den. Detta är innehåll, dock inte konst.

Och det är det som är så jäkla giftigt Batgirl en röra. Det är en nedslående förutsägbar slutsats av ett branschomfattande tankesätt som ser vinst som den enda motivatorn. Det är knappast ett nytt fenomen. Inte ens jag är optimistisk nog att tro att Hollywood någonsin främst har inspirerats av konstnärlig vitalitet och kulturell berikning. Ändå är denna nuvarande era särskilt kraftfull i sin företagsgalenskap, sin målmedvetna villighet att ta nederlag från segerns käftar vid varje tur. Inte ens att reducera varje film till en produkt kan inte rädda den från denna röra. Vad säger det om Hollywood när en färdig produktion med ivriga fans som väntar på release är mindre värd än en skatteavskrivning? Om du är en regissör, ​​skådespelare, fan eller bara någon som bryr sig vagt om film, varför skulle du någonsin vilja jobba med Warner Bros igen. Upptäckt?

Jag antar att vi får se Batgirl i någon form, sätt eller form. Bli inte förvånad om någon läcker det till Pirate Bay, om så bara för att låta folk se allt det hårda arbete som lagts ner på det av ett kreativt team som bryr sig mycket mer än VD:n. Jag förväntar mig inte att den här kommer att hamna i ett valv eller listas på en framtida YouTube-video med “förlorade media-isberg”. Ändå kan man inte låta bli att undra om detta öde kommer att drabba många fler filmer i framtiden.


Kayleigh är författare och redaktör för Pajiba. Du kan följa henne vidare Twitter eller lyssna på hennes podcast, The Hollywood Read.Lizzo provar The ‘Hot Ones’ Chicken Wing Gauntlet | Taron Egerton är en kraft i Apple TV+ tryckkokare, “Blackbird”

Huvudbildkälla: Warner Bros.

Leave a Comment

Your email address will not be published.