“Vi är långt ifrån målet”: Jag fick apkoppsvaccinet i Nice, hur fungerar det?

När apkoppor, viruset, vanligtvis begränsat till skogarna i det tropiska Afrika, har överskridit sin endemiska karaktär för att infektera människor över hela världen sedan maj (efter symtomatiska utbrott 2003 i USA och 2017 i Nigeria), har det väckt två demoner: detta av de knappt innehöll Covid-krisen… och AIDS-krisen på 1980-talet.

Första spridningen, statistiskt bevisad, bland “män som har sex med andra män” (MSM, termen resväska som används i det medicinska samfundet) var verkligen tillräckligt för att skapa en dubbel psykos åtföljd av skuld och eventuell stigmatisering. Homosexuella män, som var vana vid att noggrant övervaka sin hälsa efter uppkomsten av hiv, begärde snabbt möjligheten att bli vaccinerad, särskilt i Alpes-Maritimes. Förgäves…

I Frankrike, fram till den 18 juli, erbjöd endast regionen Ile-de-France flera mötesalternativ.

Det här datumet, två och en halv månad efter att antalet fall ökade, öppnade universitetssjukhuset i Nice kampanjen klockan 06, på L’Archet Hospital… fram till öppnandet för vaccination av Center for Free Information, Screening och diagnos (CeGIDD) av staden, på 8 avenue Baquis, den 26 juli.

De första luckorna stormades.

Begränsade doser, mindre mänskliga resurser under sommarperioden, turister som vill ha fler doser… HBT+-gemenskapen fruktade redan bristen. Faktum är att de första 500 tillgängliga doserna i Nice var reserverade för flera timmar: omöjligt att få en tid för Doctolib i Alpes-Maritimes fram till den 22 juli. Vi var tvungna att uppdatera sidan i mer än tre dagar för att se datum och plats.

“Vi måste ringa mitt i veckan, vi får doser,” hördes svara av operatören för CeGIDD, måndagen den 18. Vad finns kvar då?

Vaccinet mot apkoppor (fotoillustration). Foto av AFP.

En sjukdom som kan drabba vem som helst

Först måste vi komma ihåg det bara för tillfället “män med flera partners som har sex med män, transpersoner med flera partners, sexarbetare och personer som arbetar på platser för sexuell konsumtion” är inriktade på denna lansering av kampanjen, efter ett uttalande från High Health Authority (HAS) den 7 juli. En heterosexuell man som till varje pris vill bli vaccinerad mot apkoppor måste ljuga om sina sexuella sedvänjor i Frankrike den 1 augusti för att få vaccin.

“Vi följer forskarnas råd genom att begränsa oss till denna målgrupp,” specificerar Isabelle Buchet, biträdande hälsodirektör i Alpes-Maritimes, närvarande under det officiella besöket av CeGIDD, måndagen den 1 augusti (i närvaro av Eric Ciotti, ordförande för avdelningsrådet).

Prioriterade målgrupper utformade för att utvecklas med tanke på den oförutsägbara karaktären av en pandemi. Den utbildade psykologen jämförde sedan dessa försök och misstag med de som omgav masken i mars 2020, vilket lämnade myndigheterna i oroliga vatten, vilket genererade en förlust av allmänhetens förtroende. “Vi gick framåt med den motstridiga informationen vi fick.

“Det finns en fin gräns mellan att förebygga för en mycket riktad målgrupp och att stigmatisera en del av befolkningen.”

Förutom covid-19-vandringarna går vi denna gång på snäckor för att inte upprepa aids-årens misstag. “Det finns en fin linje mellan att förebygga en mycket riktad målgrupp och att sluta stigmatisera en del av befolkningen.” erkänner hon.

Målet? Undvik framför allt att fransmännen associerar apkoppor med “homocancer”, som bara skulle drabba en liten del av befolkningen. Och detta utan att vara änglalik inför de epidemiologiska verkligheterna. Det var nödvändigt för WHO att aktivera sin högsta beredskapsnivå den 23 juli för “allmän befolkning” inse att detta virus inte kommer att stanna vid gränserna för homosexuell sexualitet.

Kom ihåg i detta avseende att detta strängt taget inte är en “sexuellt överförd infektion” (STI) och att det sprider sig “genom varje nära fysisk kontakt”, Enligt New England Journal of Medicine. Den statistiska verkligheten lokaliserar helt enkelt explosionen av dess överföring (95 % av fallen) bland homosexuella och bisexuella män som har haft flera partners 2022. Möjlig ledtråd: första “homokluster” vid gayparaden i Maspalomas, på Kanarieöarna, där 250 000 européer samlades för att festa i början av maj.

Ju längre tid som går, desto mer åldras denna andel. Nya infektioner hos kvinnor och barn bevisar redan detta. Så vi måste agera snabbt.

Engångsdos för män födda före 1974

När mötesögonblicket har kommit fylls ett frågeformulär i på deklarativ basis; En vårdpersonal förklarar de (sällsynta) biverkningarna för dig och allt händer väldigt snabbt. Vi stretchar vänster axel, injektion, bandage, femton minuters väntan, andra möte 28 dagar senare och det är över, vi är ute… Två extra veckor kommer att behövas för att vaccinet ska vara effektivt. För de som levde genom Covid-åren (dvs hela landet), inget riktigt nytt.

Personer födda före 1974 som fick en dos av “första generationens” smittkoppsvaccin som barn får bara en andra dos.

Huvudproblemet, paradoxalt nog, är att smittkoppor ansågs utrotas för alltid, särskilt i Europa och Nordamerika. Om det, trots några hicka, nästan var lätt att få igång förebyggande maskinen igen efter två år av Covid, har det visat sig svårare att tillverka vacciner. Det enda laboratorium som för närvarande kan producera doser (Bavaric Nordic, i Danmark) har sett miljontals beställningar från hela världen sedan början av juni.

Endast 600 vaccinerade under 06

Den regionala hälsomyndigheten (ARS) är den som varje vecka uppskattar antalet doser som behövs för varje sjukhus och varje vårdcentral i Alpes-Maritimes. Den senare hämtar dem på apoteket… inom de tillgängliga kvantiteterna. En svår balansgång att hitta i höjden av sommarsäsongen när turister minglar med lokalbefolkningen och vill dejta.

“Det är fel” noterar Dr. Pascal Pugliese, läkare vid universitetssjukhuset i Nice och ordförande för det franska samhället för kampen mot AIDS, av de 600 personer som hittills vaccinerats i Alpes-Maritimes, av målet på 4 000 män som riktats till avdelningen ( till en ny kurs från 200 per vecka). I Frankrike anses för närvarande 250 000 människor vara i riskzonen.

Även om mötestiderna har blivit mer flexibla med ökningen av sjukvårdsinrättningar som kan vaccinera sig i Alpes-Maritimes (läs nedan), är vi fortfarande begränsade.

Måndagen den 1 augusti klockan 13:00, om det fanns flera lediga platser den 19 augusti på universitetssjukhuset i Nice, fanns endast en dos tillgänglig för onsdagen den 3 augusti i Grasse.

Följaktligen finns det fortfarande väntelistor som ARS lovar att kontrollera: “Vi ser till att de inte är för långa och att dessa förväntningar åtgärdas när de uppstår genom att ringa patienter istället för att öppna nya tider när vi inte har doserna ännu.” sammanfattar chefen för ARS. Vi möter behov och gåvor.lovar hon.

Faktum är att pusslet med den andra dosen redan finns i allas sinne. I vårt fall gavs det andra mötet till oss direkt av den läkare som ansvarade för den första injektionen, utan att gå igenom Doctolib.

Vi ses den 26 augusti.

Var kan man vaccinera sig mot apkoppor i Alpes-Maritimes?

OK

– På CeGIDD i Nice, 8 avenue Baquis. På Doctolib eller på 04 89 04 55 60. CeGIDD har just blivit märkt av ARS Paca.

– Vid det kommunala vaccinationscentret, rue Saint François de Paule/rue Max Gallo. På Doctolib eller på 04 97 13 56 00.

– På universitetssjukhuset i Nice. På Doctolib.

Kan

– På sjukhuset Cahn-Simon Weill. Till Doctolib, på 04 93 69 71 79 eller via e-post på secretariat.infectio@ch-cannes.fr

Gräs

– På Grasse Hospital Center: boka tid för Doctolib.

Antibes

– CeGIDD Antibes filial, från tisdagen den 2 augusti. På Doctolib.

Haka

– CeGIDD filial i Menton, från och med måndag 8 augusti. På Doctolib.

Leave a Comment

Your email address will not be published.