Walipini, gör-det-själv-växthuskonceptet för grönsaker året runt

Vad är detta ?

Att fortsätta att odla grönsaker på vintern är ett bekymmer för grönsaksodlare. Det är dock möjligt och till och med ganska naturligt. Och detta tack vare walipinis växthussystem: en idé som kommer till oss från Bolivias högland, därav dess sydamerikanska namn. Det är faktiskt ett litet växthus nedgrävt i marken som inte kostar något jämfört med investeringen för ett klassiskt glasväxthus. Den finns i alla storlekar, men dess egenhet är att den grävs under jorden, vilket kraftigt minskar dess påverkan på naturen och framför allt bättre reglerar dess temperatur under alla årstider.

Här är 7 tips för att hålla dina växter vid liv:

Walipini-växthuset påminner därför om en källare, men med ett transparent filmtak. Eftersom det är installerat under marknivå, samlar växthuset naturligt värme från jorden. Detta är principen för termisk tröghet. vilket gör det möjligt att återvinna all extern värme under dagen för att återföra den inuti på natten. Dina planteringar håller alltså en konstant temperatur mellan 10 och 15°C, även på vintern.

Bygg ditt eget växthus

Innan du börjar, se till att du har en sydlig orientering för ditt växthustak och att din jord varken är för lös eller för stenig. Gräv sedan jorden mellan 1,50 m till 2,50 m djup (uppenbarligen perfekt om du kan stå i den). Du väljer din yta efter dina behov (och storleken på din trädgård, täck sedan det hålet med en plastfilm, oavsett om det är vaxkakeduk eller till och med en enkel polykarbonatduk. Vi rekommenderar också ofta att du använder ett grundläggande ventilationssystem. För att inte bygga några väggar , denna konstruktion är därför perfekt vändbar och kräver inget förhandsgodkännande… Bara armfett.

Missa inte fler livsstilsnyheter på sosoir.lesoir.be och prenumerera nu på våra temanyhetsbrev genom att klicka här.

Leave a Comment

Your email address will not be published.